Luați prin surprindere de începerea școlii, reprezentanții Consiliilor Județeane din numeroase județe nu au finalizat licitațiile care să permită derularea celui mai important program social pentru copii. Unii reprezentanți ai Consiliilor Județene au acuzat Guvernul că alocă, cu întârziere, fondurile, acesta fiind motivul pentru care nu au finalizat licitațiile pentru găsirea unor furnizori de produse.
Acest aspect îl semnala Newsweek România în luna octombrie a anului trecut. El este recunoscut, azi, când executivul dezbate alocarea de fonduri pentu Programul „Cornul și laptele” pentru anul școlar aflat în plină derulare. Tot atunci am cerut informații la 22 de Consilii Județene în legătură cu modul în care se derulează Programul „Cornul și laptele” în școli. Am primit 13 răspunsuri din care am aflat că în 8 județe nu se derulează Programul social al Guvernului pentru elevi și că, în numai 4 județe, acesta funcționează fără probleme. Într-un altul, programul funcționează parțial. Astfel, aproximativ 414.000 de elevi sunt lipsiți de hrana zilnică la care au dreptul prin lege. Ulteior, alte cinci județe au confirmat că nu derulează Programul „Cornul și laptele”.
Citește și: Au privat elevii de Programul „Cornul și laptele”
Elevii sunt privați de o gustare consistentă, zilnică și gratuită, la care au dreptul potrivit legilor în vigoare. Deși o prioritate națională, problema a ajuns pe masa guvernului abia în ședința de azi.
Între proiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 30 ianuarie 2019, regăsim:
„PROIECT DE HOTĂRÂRE privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 640/2017 pentru aprobarea programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023 şi pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul şcolar 2018-2019 şi pentru aprobarea procedurii privind colaborarea şi distribuirea de responsabilităţi între consiliile judeţene şi consiliile locale”.
Citește și: PSD a luat cornul și laptele de la gura elevilor din Teleorman
„Programului pentru școli al României este o variantă îmbunătățită a Programului „Cornul și laptele“.
Concluzie: Guvernul vrea să deblocheze progamul „Cornul și laptele” la cinci luni de la în ceperea școlii.