VIDEO Vicepreședintele ASF: Trebuie desființat mitul că numai oamenii bogați investesc la bursă

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 18.10.2021 - 14:00
Vicepreședintele ASF: Trebuie desființat mitul că numai oamenii bogați investesc la bursă
Vicepreședintele ASF: Trebuie desființat mitul că numai oamenii bogați investesc la bursă

Statutul de piață emergentă a permis Bursei de Valori București (BVB) să fie mai vizibilă printre investitorii externi, dar și mai atractivă pentru investitorii individuali din România, a explicat Gabriel Grădinescu, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

SHARE

Bursa de Valori București (BVB) a împlinit un an de la obținerea statutului de „piață emergentă”, fiind o realizare remarcabilă, care a adus cu sine rezultate notabile: mai multă vizibilitate pe piața investistitorilor instituționali străini, emitenți noi și lichiditate superioară, a declarat Gabriel Grădinescu, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în cadrul #2021 Summit-ul de Educație Financiară – Investiții personale pe piața de capital, organizat de Newsweek România.

„Bursa trebuie și poate să devină un instrument prin care cetățenii să-și construiască cu succes stabilitatea finanțelor personale. În contextul în care, deopotrivă, mediul de afaceri traversează o perioadă dificilă, din cauza impactului economic al pandemiei de Covid-19, consider imperativ a sublinia importanța administrării cu inteligență a finanțelor personale.

În mod evident, este necesară creșterea interesului cetățenilor pentru investițiile de pe piața de capital, pe segmentul de retail, și este necesară creșterea nivelului de educație financiară, care poate aduce cu sine o calitate sporită a investitorilor și o utilizare mai eficientă a resurselor populației”, a precizat Gabriel Grădinescu.

Vicepreședintele ASF a menționat că trebuie desființat mitul potrivit căruia numai oamenii bogați investesc la bursă.

„Trebuie să facem efortul ca toți cetățenii să înțeleagă că fiecare leu economisit poate fi pus la muncă, astfel încât să aducă profit investitorului.

Să nu uităm că și fondurile de pensii private sunt o componentă importantă a investițiilor în piața de capital. Educația financiară poate face diferența între bunăstarea la vârsta adultă și un trai lipsit de griji după retragerea din activitate.

Piața bursieră românească este pregătită să ofere investitorilor individuali randamente bune”, a menționat Gabriel Grădinescu, în cadrul #2021 Summit-ul de Educație Financiară – Investiții personale pe piața de capital, organizat de Newsweek România.

Citește și: VIDEO Unde e mai bine să ții banii: la bancă sau pe bursă. Avantaje și dezavantaje

ESG, oportunități de mediul sociale și de guvernanță

Vicepreședintele ASF a vorbit și despre oportunitățile ESG (Environmental, Social, and Governance) care vor schimba modul cum se vor face investițiile în viitor.

„Standardele ESG, de mediu, sociale sau de guvernanță, se referă la domeniul sustenabilității și a finanțării durabile.

Aceste tipuri de investiții vor deveni standard pentru investitorii profesionali, care vor avea cote tot mai mari pe segmentul ESG.

Comisia Europeană a lansat din 2018 un plan de acțiune privind finanțarea dezvoltării durabile și dezvoltarea unor strategii reînoite privind dezvoltările sustenabile, care conțin zeci de inițiative grupate în 3 mari categorii: reorientarea fluxurilor de capital către economie sustenabilă, includerea elementelor de sustenabilitate în manangementul riscului și încurajarea transparenței și a viziunii pe termen lung.

România s-a aliniat acestor directive europene. Noi am contribuit, încă din anul 2019, ca stat care deținea președinția Consiliul UE, la adoptarea regulamentelor 2088 și 2089, care adresează impactul ESG în domeniul pieței de capital”, a precizat Gabriel Grădinescu, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în cadrul #2021 Summit-ul de Educație Financiară – Investiții personale pe piața de capital, organizat de Newsweek România.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te