VIDEO Tunelurile pentru urși din Autostrada 1 au 9 km, costă 1,3 miliarde. Blocate de PSD din 2015

DE Alex Darvari | Actualizat: 11.05.2021 - 16:04
Tunelurile pentru urși din Autostrada 1 au 9 km / lugoj info

România se chinuie din 2015 să finalizeze 9,3 kilometri de pe Autostrada Sibiu – Nădlac (singurii care lipsesc). Dacă nu va realiza acest lucru până în 2023 va trebui să dea înapoi banii europeni primiți pentru întregul tronson de autostradă Deva – Lugoj.

SHARE

Autostrada Lugoj – Deva a fost împărțită în 4 loturi. Trei loturi au fost deja deschise (primul în 2017, al treilea și al patrulea în 2019).

În anul 2017 s-a inugurat o parte din lotul 2. Era vorba de 15 kilometri dintr-un total de 28. Din cei 13 kilometri rămași, 4 erau finalizați în proporție de 90%, iar pe ceilalți nouă nu s-a început lucările. Cei 9 kilometri costau foarte mult și erau mai dificil de realizat deoarece implica realizarea unor tuneluri pentru urși între Margina și Holdea. Aflat la putere, PSD nu a vrut să își asume uriașele cheltuieli și a amânat lansarea unei licitații.

În 2017, CNAIR a reziliat contractul cu constructorul lotului 2, italienii de la Salini.  

Abia zilele trecute a fost lansată licitația pentru construcția restului de 9 kilometri de autostradă.

Pe 10 mai 10 mai 2021, a avut loc depunerea candidaturilor pentru procedura de atribuire a contractului "Proiectare si executie lucrari pentru obiectivul major de investiții Autostrada Lugoj –Deva (A1), Lot 2: km 27+620 - km 56+220 - Secțiunea E și finalizare Secțiunea D".

Citește și: EXCLUSIV Dan Barna, reclamat de DLAF la DNA. Este suspectat de fraude cu fonduri UE

S-au înscris 9 companii, a anunțat CNAIR.

Tunelurile pentru urși din Autostrada 1 au 9 km, costă 1,3 miliarde.

Prezenta procedură este de tipul "licitație restrânsă", iar din cei 9 Candidați Autoritatea Contractantă va selecta un număr de minim 5 – maxim 6 candidați care vor depune oferte Tehnice și Financiare în etapa a II-a a procedurii de achizitie publică.

Valoarea estimată a contractului este de 1.363.135.841,00 Lei fără TVA.

Traseul are o lungime de 9.13 km, din care 2,13 km de tunel

Sursa de finanțare: Fonduri Europene Nerambursabile.

Citește și: FOTO&VIDEO În 6 ani, lucrările pe 5 km de pe Autostrada Transilvania sunt la 39%. Finalizare, 2022

Termenul de finalizare prevăzut este 10 luni proiectare și 28 de luni execuție conform factorilor de evaluare din Documentația de Atribuire, spuen CNAIR.

Semnal de alarmă tras

În sfârșit, după 6 ani de tergiversări, bâlbe, minciuni și fugă de responsabilitate, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere decide să facă fix ceea ce am cerut noi și specialiștii în tot acest timp: construirea celebrelor tuneluri "pentru urși" de pe Autostrada A1 Lugoj-Deva impuse de acordul de mediu revizuit.

Pe 14 aprilie, la întâlnirea solicitată de CNAIR cu experții de mediu de la WWF România, Asociația Zarand și compania EPC și cu noi, Directorul General CNAIR Mariana Ioniță a confirmat că tunelurile forate sunt SINGURA soluție fezabilă pe traseul Margina-Holdea.

Salutăm decizia pe care o așteptam de prea mult timp și pentru care am luptat cu toate forțele, așa cum bine știți mulți dintre voi.

Din păcate, ea vine foarte, foarte târziu, iar acum România riscă să piardă TOȚI banii europeni folosiți pe TOATĂ Autostrada Lugoj-Deva deoarece traficul trebuie deschis până la finalul lui 2023 ca oficialii Comisiei Europene să considere proiectul Lugoj-Deva funcțional! În caz contrar, ne pot cere sute de milioane de euro înapoi!

Ca să evităm acest dezastru, deși este EXTREM de dificil tehnic și birocratic, i-am transmis șefei CNAIR că trebuie neapărat să facă URGENT trei lucruri.

Mai întâi, este nevoie să completeze licitația lansată în iulie 2019 cu forajele suplimentare din contractul semnat recent și să răspundă profesionist la clarificările cerute de ofertanți. Apoi, este nevoie să ceară expres constructorilor să execute autostrada în sistem semi-profil ca să ne mărim șansele ca în 2023 să fie gata măcar un sens de circulație, arată și Pro Infrastructura.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te