VIDEO Toți salariații vor pierde bani și beneficii după modificarea Codului Fiscal. Categorii lovite

DE Mihai Duță, Mădălina Ion | Actualizat: 13.09.2023 - 20:16

În varianta actuală de modificare a Codului Fiscal, toți salariații vor pierde bani și beneficii, însă există câteva categorii care vor fi lovite mai puternic. Consultantul fiscal Mădălina Ion a explicat la Newsweek Report ce se va întâmpla dacă proiectul rămâne în forma actuală.

SHARE

Mai multe taxe și impozite urmează să crească, în timp ce o parte dintre beneficiile angajaților vor dispărea sau vor fi mult diminuate dacă actuala variantă de modificare a Codului Fiscal ar intra în vigoare.

Mădălina Ion, auditor și consultant fiscal, a explicat la Newsweek Report ce ne așteaptă.

Toți salariații vor pierde bani și beneficii după modificarea Codului Fiscal. Categorii lovite

Newsweek România: Cum ți se pare actuala variantă a modificărilor Codului Fiscal propusă de Ministerul Finanțelor?

Mădălina Ion: Acum avem a treia variantă. Ca să fiu sinceră, eu aștept varianta 4. N-aș vrea ca modificările finale să fie după varianta 3, pentru că sunt îngrozitoare, greu de urmărit, sunt lipsite de logică și de coerență.  

Citește și: VIDEO Cum sunt impozitate veniturile din chirii în 2023 față de 2022

Mai este vorba și despre amploarea modificărilor. Ultima variantă de modificări are 89 de pagini. Codul Fiscal are 300 și ceva 400 de pagini. Adică 25% din Codul Fiscal suferă modificări. Este ceva ce nu am mai văzut.

Au fost modificate cheltuieli într-o parte, dar nu a fost modificat tratamentul cheltuielilor respective în altă parte.

Citește și: VIDEO Cum îți poate deconta angajatorul concediul în străinătate

Au încercat să crească impozitele peste tot, au umblat la contribuțiile sociale, pentru sănătate și la cele pentru pensie. Haotic. O să fie foarte greu pentru contribuabili. În momentul acesta, nu mai avem nici măcar două categorii de venituri pentru care să se plătească la fel. 

Sunt mai afectați salariații din zona privată sau cei de la stat?

Sunt afectați toți salariații. În momentul în care au fost scoase anumite cheltuieli care erau posibil de făcut de către angajator pentru angajat, toți salariații vor fi afectați.

Citește și: VIDEO Cum îți poate plăti angajatorul abonamentul la sală. Ce noi facilități mai au angajații

Dau un exemplu: creșa și educația timpurie. Angajatorii puteau să dea oamenilor până la 1.500 de lei pentru un copil, pe lună, ajutor pentru ca angajatul să-și ducă copilul la creșă și la grădiniță. Acest ajutor era scăzut din impozitul pe profit datorat.  

Era un ajutor consistent pentru angajat și nu era o cheltuială pentru angajator.

Acum, acest ajutor devine cheltuială cu deductibilitate și cu deductibilitate limitată, deci nici măcar nu e total deductibilă.  

O să fie foarte greu pentru un angajator să nu mai ofere această sumă pe care a dat-o până acum angajaților.

După modificările de anul trecut, vorbeam că sunt niște bonusuri, niște beneficii salariale, iar șase dintre ele erau plafonate la o treime din salariul de bază. Ei, acum nu mai sunt șase, sunt opt, pentru că se adaugă acest ajutor pentru educația timpurie și bursele private care înainte se considerau alături de sponsorizări. 

Ultimele două se consideră beneficiu salarial, prin urmare se adaugă și sunt limitate la 33% din salariul de bază, dacă salariul este sub 10 000 de lei. Dacă salariul e mai mare de 10 000 de lei, sunt limitate la 20%.  

Ce categorii vor fi cele mai dezavantajate?

Știm foarte bine că cei din industria IT erau scutiți de impozit pe venit și plăteau contribuții sociale. Acum sunt scutiți de impozit pe venit doar dacă au venituri până în 10.000 de lei. Dacă au un venit mai mare, plătesc impozit. Poate că cei care nu sunt în IT spun lasă dom'le să plătească, că au mulți bani.

Dar să ne gândim că industria IT a adus bani în România și a făcut acest lucru pentru că a fost ajutată. Și am o întrebare pentru cei care fac acum modificări:  Se gândește cineva că poate e mai bine să-i stimuleze pe cei care produc bani să producă mai mulți bani?

Și, prin urmare, să plătească mai mult impozit pe profit?   

Ce se va întâmpla în construcții?

A doua categorie afectată sunt construcțiile. Li s-au promis facilități până pe 31 decembrie 2028. Și acum, în 2023,  acestea vor fi anulate. V-am promis, dar ne-am răzgândit.

Acum li s-a redus venitul neimpozabil la 10.000 de lei. Mai este însă o precizare pe care o fac modificările din versiunea actuală: scutirea se aplică la un singur angajator.

Așadar, dacă am 4.900 de lei la un angajator și 5000 de lei la alt angajator, scutirea mi se aplică la un singur angajator.

Ultima categorie afectată este industria alimentară. Cei din construcții și industria alimentară nu plăteau asigurările de sănătate.

Acum le vor plăti. Și asta se va face indiferent de salariu. Ei din start o să aibă un 10% de plătit în plus. Acum nu știu la cine o să fie presiunea asta. În primul rând, după mine, pe angajator și în al doilea rând pe angajat.

Dar toate modificările astea fiscale până la urmă se răsfrâng asupra noastră, a tuturor.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te