VIDEO Slatina are, în sfârșit, centură. Încă 21,35 km din Drumul Expres Pitești-Craiova, inaugurați

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 27.07.2022 - 09:29
Se inaugurează DEx12 Centura Slatina. / Foto: Asociația Pro Infrastructură, Facebook
Se inaugurează DEx12 Centura Slatina. / Foto: Asociația Pro Infrastructură, Facebook

Cei 21,35 kilometri ai DEx12 Centura Slatina, dintre nodurile Piatra Olt și Valea Mare ale Drumului Expres Craiova-Pitești, sunt gata. Astăzi se desfășoară procedurile de recepție.

SHARE

Deschiderea traficului ar urma să se facă joi, 28 iulie, timp necesar ca antreprenorul să pună la punct ultimele detalii în nodul Valea Mare (Slatina Nord-Est).

„Împreună cu cei 18,5 de kilometri dintre Piatra Olt și limita cu tronsonul 1 la vest de Balș inaugurați pe 21 aprilie 2022, cei 21,35 de kilometri care ocolesc Slatina sunt primii kilometri de drum expres veritabil din România și sunt o gură de oxigen atât pentru șoferii aflați în tranzit care economisesc cel puțin o oră, cât mai ales pentru locuitorii celor două orașe”, relatează Asociația Pro Infrastructură pe pagina sa de Facebook. 

Drumul Expres Craiova – Pitești, promis de PSD și Olguța Vasilescu pentru 2016. Primii 18 kilometri, inaugurați în aprilie 2022

DEx12 Craiova Pitești ar fi trebuit inaugurat în anul 2016, dacă am fi crezut promisiunile PSD. Liviu Dragnea, Victor Ponta și Olguța Vasilescu i-au asigurat, încă din 2013, pe locuitorii din sudul României că vor avea o șosea de mare viteză între Craiova și Pitești.

"Am avut emoții că domnul Dragnea (ministrul Dezvoltarii, Liviu Dragnea, n.r.) ar putea să tragă autostrada de sud pe la Alexandria. Desigur, și aceea era bună pentru noi, însă mai importantă pentru noi este autostrada Pitești - Craiova, pentru că ne leagă de un alt oraș important pentru industria de mașini, iar Ford a cerut autostrada care să ne lege de Pitești", a declarat primarul Vasilescu în anul 2013.

Citește și: VIDEO Viorica Dăncilă, în fruntea unui marș la Brașov. Oamenii au cântat: „Să fie pace în lume”

Cum lucrările ar fi trebuit să dureze doi ani, rezultă că primarul Vasilescu și guvernul Ponta și-au asumat finalizarea Autostrăzii Craiova – Pitești pentru 2016.
 
În primăvara anului 2019, când lucrările nu dădeau semne că vor începe într-un orizont rezonabil de timp, în prezența lui Dragnea, Răzvan Cuc și Olguța Vasilescu s-a organizat un șantier la Craiova. S-a spus că acolo debutează Drumul Expres Craiova – Pitești (autostrada a intrat la apă, după cum se vede).

Apoi, utilajele au dispărut și obiectivul de infrastructură nu a mai evoluat.

Drumul Expres Craiova-Piteşti are 4 tronsoane:

Tronsonul 1 traversează localităţile Gherceşti, Pieleşti şi Robăneşti, cu plecare din Craiova, şi are o lungime de 17,7 km, va avea două pasaje şi şapte poduri, costă 76 milioane de euro fără TVA şi este executat de firma Tirrena Scavi SpA, din Italia. Grindeanu a amenințat firma constructoare cu rezilierea.

„În acest moment, domnul director de la CNAIR, dl. Pistol, m-a informat că tot ceea ce ţine de companie, toate revendicările, pe tronsonul 1 au fost rezolvate, este liber de sarcini, şi mă aştept ca pe tronsonul 1 să existe o mobilizare ca pe tronsonul 2 şi tronsonul 3. Dacă nu, vom intra pe procedură ca să găsim constructori serioşi, care să termine în timp lucrările aşa cum se angajează”, a spus ministrul Transporturilor.

Al doilea tronson trece prin localităţile Balş, Barza, Piatra Olt, Slătioara, Ulmi, Milcov, Slatina şi Valea Mare, are o lungime de 40 km.

Contractele pentru proiectarea şi execuţia tronsoanelor 3 şi 4 din Drumul Expres Craiova-Piteşti, care au în total 64 km, au fost semnate iar valoarea este de circa 1,3 miliarde lei, fără TVA.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te