VIDEO Primul aeroport construit în ultimii 50 de ani în România are turn de control virtual

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 17.10.2022 - 15:41
Aeroportul Brașov. / Foto: Facebook

După 15 ani de la începerea primelor demersuri, primul aeroport construit în ultimii 50 de ani în România este aproape gata. În premieră în România și în Europa de Est, turnul de control nu va fi unul fizic, ci unul virtual, bazat pe tehnologia „remote power”.

SHARE

Aeroportul de la Brașov este aproape gata. Turnul de control nu va fi unul clasic, ci virtual. În diverse puncte-cheie ale pistei vor fi montați mai mulți senzori și 14 camere video de înaltă definiție.

Astfel, prin tehnologia „remote power”, folosită în premieră în Europa de Est, dirijarea traficului se poate face de la o distanță de peste 450 de kilometri, tocmai de la Arad.

Citește și: VIDEO „Minune” pe Centura București: Pasajul Domnești, aproape gata. Se montează stâlpii de iluminat

„Am păstrat practic amplasamentul pe care trebuia făcut turnul clasic, deci pe același amplasament facem clădirea numai că în locul acelui picior cu VGA unde stăteau controlorii, va fi un pilon pe care se vor instala camerele de luat vederi.

Informațiile care vin din teren de la echipamentele de radionavigație, meteorologie și comunicații și partea de video, le preluăm în acea clădire și de acolo le transmitem la Arad”, explică Alexandru Anghel, directorul Direcției de Implementare de la Aeroportul Brașov, relatează digi24.ro.

„În acest colț al sălii va fi instalat noul turn de control care va dirija traficul la aeroportul Brașov. Consola va conține 14 ecrane de 55 de inchi plus celelalte echipamente de urmărire a traficului care vor asigura dirijarea traficului în deplină siguranță la noul aeroport Brașov”, spune Florin Manta - director regional la Romatsa.

„Premiera din acest punct de vedere este că de la Germania încoace, spre Europa Centrală și de Est va fi primul aeroport operațional dirijat la distanță și, de asemenea, o altă premieră e ca vă fi, mă rog, premieră pentru România, că va fi al doilea aeroport din lume construit de la zero cu tehnologia remote tower, fără să mai treacă prin varianta clasică a turnului de control”, a adăugat Florin Manta.

Citește și: VIDEO Un sibian de 17 ani, campion mondial la Taekwon-do. Acum face meditații pentru BAC

Primele demersuri pentru construirea Aeroportului Brașov au început în 2007

Construirea aeroportului de la Brașov a fost un proces lung și chinuitor. Primele demersuri s-au făcut tocmai în 2007. Abia șapte ani mai târziu, în 2014, a fost construită pista. Apoi, totul s-a oprit din nou. Din cauza unor probleme juridice legate de teren dar și a identificării surselor de finanțare, lucrările de construire a terminalului au stagnat până în 2020.

„Ceea ce cred că a fost foarte greu este faptul că nu a existat o sumă de finanțare pe care să o fi avut la dispoziție și, din acest punct de vedere, a trebuit să gândim o strategie financiară la nivelul Consiliului Județen, să găsim soluții pentru a finanța alte proiecte care erau în sarcina noastră și mă refer aici la drumuri județene, la infrastructura sanitară, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, muzeele care sunt în subordinea noastră și să găsim o soluție în așa fel încât să avem posibilitatea ca în fiecare an să avem, să derulăm proceduri de achiziții și să putem să implementăm fiecare obiect care este în masterplanul acestui aeroport”, explică Adrian Veștea, președinte CJ Brașov.


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te