VIDEO „Tunelurile pentru urși” de pe Autostrada Sibiu - Arad, construite cu 49.000.000 €/km. Record

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 01.11.2022 - 13:43

România se chinuie de 7 ani să finalizeze ultimul lot, de 9,13 km, al autostrăzii A1 Sibiu - Nădlac, blocat în 2015 de PSD. În încercarea de a nu pierde banii europeni, în sfârșit, CNAIR și MT au semnat finanțarea proiectului prin PNRR. Va costa 2,2 miliarde de lei.

SHARE

CNAIR, în calitate de beneficiar al finanțării și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MT), în calitate de coordonator de reforme si/sau investitii pentru Planul national de redresare si rezilienta, au convenit în data de 14.10.2022, încheierea Contractului de Finanțare nr. 5 pentru proiectul “Proiectare si executie lucrari pentru obiectivul major de investitii: Autostrada Lugoj-Deva (A1), Lot 2: km 27+620 - km 56+220, sectiunea Margina-Holdea” în vederea acordării finanțarii prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta  4. Transport sustenabil; Reforma R1 - Transport sustenabil, decarbonizare și siguranță rutieră / Investitia I3 - Dezvoltarea infrastructurii rutiere sustenabile pe rețeaua TEN-T, taxarea rutieră, managementul traficului și siguranța rutieră, a transmis CNAIR printr-un comunicat.

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea rețelei transeuropene de transport și realizarea unei infrastructuri noi, necesară pentru asigurarea protectiei mediului, reducerii emisiilor de carbon, siguranței și eficienței serviciilor de transport, a informat CNAIR.

Citește și: VIDEO Italianul cu buletin românesc Simone Tempestini, pentru a 7-a oară campion național de raliuri

Specificațiile „lotului urșilor” de pe A1:

  • 9.13 km de autostrada
  • 2 tuneluri
  • 2 pasaje
  • 3 viaducte
  • 1 CIC
  • Durata contractului de finanțare: 52 luni

Valoarea totală a  proiectului este de 2,205,014,636.53 de lei, din care valoarea fondurilor europene aferente PNRR este de 909,885,900.00 lei, contributia publică națională este de 943,079,870.19 lei, iar TVA aferent reprezintă 352,048,866.34 lei.

Prin urmare, prețul kilometrului de autostradă pe „lotul urșilor” este de 245.001.626 lei/km, adică 49 milioane de euro/km. 

Citește și: Lucrările la autostrada A13 Brașov-Bacău mai așteaptă. Licitația pentru proiectare, reluată

3 dintre cele 4 loturi ale A1 Lugoj - Deva, deschise în 2017 și 2019

Autostrada Lugoj – Deva a fost împărțită în 4 loturi. Trei loturi au fost deja deschise (primul în 2017, al treilea și al patrulea în 2019).

În anul 2017 s-a inugurat o parte din lotul 2. Era vorba de 15 kilometri dintr-un total de 28. Din cei 13 kilometri rămași, 4 erau finalizați în proporție de 90%, iar pe ceilalți nouă nu s-a început lucările.

Cei 9 kilometri costau foarte mult și erau mai dificil de realizat deoarece implica realizarea unor tuneluri pentru urși între Margina și Holdea. Aflat la putere, PSD nu a vrut să își asume uriașele cheltuieli și a amânat lansarea unei licitații.

În 2017, CNAIR a reziliat contractul cu constructorul lotului 2, italienii de la Salini.  
Abia zilele trecute a fost lansată licitația pentru construcția restului de 9 kilometri de autostradă.

Pe 10 mai 10 mai 2021, a avut loc depunerea candidaturilor pentru procedura de atribuire a contractului "Proiectare si executie lucrari pentru obiectivul major de investiții Autostrada Lugoj –Deva (A1), Lot 2: km 27+620 - km 56+220 - Secțiunea E și finalizare Secțiunea D".

Semnal de alarmă tras din 2021

Anul trecut, după 6 ani de tergiversări, bâlbe, minciuni și fugă de responsabilitate, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a decis să facă fix ceea ce au cerut specialiștii: construirea celebrelor tuneluri "pentru urși" de pe Autostrada A1 Lugoj-Deva impuse de acordul de mediu revizuit.

„Pe 14 aprilie (2021), la întâlnirea solicitată de CNAIR cu experții de mediu de la WWF România, Asociația Zarand și compania EPC și cu noi, Directorul General CNAIR Mariana Ioniță a confirmat că tunelurile forate sunt SINGURA soluție fezabilă pe traseul Margina-Holdea.

Salutăm decizia pe care o așteptam de prea mult timp și pentru care am luptat cu toate forțele, așa cum bine știți mulți dintre voi.

Din păcate, ea vine foarte, foarte târziu, iar acum România riscă să piardă TOȚI banii europeni folosiți pe TOATĂ Autostrada Lugoj-Deva deoarece traficul trebuie deschis până la finalul lui 2023 ca oficialii Comisiei Europene să considere proiectul Lugoj-Deva funcțional! În caz contrar, ne pot cere sute de milioane de euro înapoi!

Ca să evităm acest dezastru, deși este EXTREM de dificil tehnic și birocratic, i-am transmis șefei CNAIR că trebuie neapărat să facă URGENT trei lucruri.

Mai întâi, este nevoie să completeze licitația lansată în iulie 2019 cu forajele suplimentare din contractul semnat recent și să răspundă profesionist la clarificările cerute de ofertanți. Apoi, este nevoie să ceară expres constructorilor să execute autostrada în sistem semi-profil ca să ne mărim șansele ca în 2023 să fie gata măcar un sens de circulație”, afirma Asociația Pro Infrastructura în 2021.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te