VIDEO Cum arată și cum merge Coradia Stream, noul tren InterRegio al CFR. Când te vei putea plimba?

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 31.05.2024 - 11:19
Cum arată și cum merge Coradia Stream, noul tren InterRegio al CFR. Când te vei putea plimba? - Foto: Facebook/Asociația Pro Infrastructură
Cum arată și cum merge Coradia Stream, noul tren InterRegio al CFR. Când te vei putea plimba? - Foto: Facebook/Asociația Pro Infrastructură
Cum arată și cum merge Coradia Stream, noul tren InterRegio al CFR. Când te vei putea plimba? - Foto: Facebook/Asociația Pro Infrastructură

Primul tren electric Coradia Stream din cele 37 cumpărate de România pentru rutele InterRegio a ajuns în țară la sfârșitul anului trecut și este în teste. Specialiștii Asociației Pro Infrastructură au mers cu el și spun că nu se compară cu niciun alt tren aflat în circulație.

SHARE

România a contractat 37 de trenuri electrice inter-regionale (RE-IR1) Alstom Coradia Stream, de circa 13 milioane de euro, fără TVA). Acestea sunt produse de Alstom Ferroviaria SpA la fabrica de la Katowice (Polonia) şi vor conecta Bucureştiul cu principalele centre urbane ale ţării.

Cum arată și cum merge Coradia Stream, noul tren InterRegio al CFR. Când te vei putea plimba?

Prin bunăvoința clientului ARF și a producătorului Alstom, am vizitat depoul de mentenanță și primul Coradia Stream ajuns în țară din cele 37 care vor deservi multiple rute InterRegio. Când vom circula cu ele? Cum sunt scaunele?

Producătorul estimează că în iunie 2024 va trimite către ONFR-AFER documentația testelor, iar autoritățile române ar avea nevoie de 5 luni pentru a da OK-ul final.

Citește și: De ce București - Giurgiu a fost prima cale ferată din România? Circulația se redeschide după 19 ani

Deci în decembrie ar trebui să ne plimbăm cu toții.

Alstom promite că livrează 12 rame până în iunie 2025 și restul până la sfârșit de 2025.

Experiența este diferită față de orice alt tren aflat în circulație astăzi în România: unul modern la care problemele cu clima sau curățenia ar trebui să fie istorie, fiind proiectat pentru o întreținere ușoară. Echipamentele principale se află pe acoperiș, astfel încât mentenanța să se facă rapid și facil.

Treptele sunt istorie, existând doar niște rampe de urcat/coborât între vagoane. Ușile au o treaptă extensibilă la nivelul peronului ca să asigure o îmbarcare fără emoții.

Citește și: Trenurile metropolitane, doar un vis în 2024. În 1948, se mergea pe CFR din București la Snagov

Din păcate, vestibulul nu este separat de salonul călătorilor prin niște uși, acestea existând doar între vagoane.

Spațiile de bagaje sunt ample, permițând stocarea unor genți voluminoase. Însă la anumite locuri trebuie grijă la cap.

Fiecare din cele 6 vagoane este dotat cu un ecran ce afișează diferite detalii despre călătorie, inclusiv unde se află trenul pe rută. Fiecare geam beneficiază de parasolar, însă poziția sa va fi o negociere între pasageri deoarece un geam se întinde pe multiple rânduri.

Atât la clasa I, cât și la clasa a II-a, sunt folosite aceleași materiale la scaune care se pot înclina folosind o manetă, "alunecând" cu șezutul înainte. Acesta este dintr-un material foarte moale, confortabil. În schimb, cotiera este îngustă și dură, iar cei de la clasa a II-a vor trebui s-o împartă.

La clasa I spațiul la picioare este generos, însă la clasa a II-a pot apărea probleme dacă aveți 1,90 m sau mai mult. Pentru oamenii mai înalți (și/sau mai... lați) recomandăm biletul de clasa I.

Spațiul disponibil la clasa a II-a este decent, însă nu recomandăm călătorii mai lungi de 4 ore.

Citește și: CFR ia locomotive din Franța cu 9.000.000 €/bucata. Suedia cumpără de 3 ori mai ieftin de la CraiovaChiar dacă vizita pe Coradia Stream a fost "statică" în depoul Alstom din Grivița, în cadrul Comitetului de Monitorizare a Programului Transport ne-am plimbat cu o generație mai veche dar cu performanțe similare: Coradia Polyvalent.

Atât la 160 km/h pe linii modernizate recent, cât și pe cele cu joante dese (clasicul "tâdâm-tâdâm") și restricții de viteză, ținuta trenului a fost foarte bună, amortizând bine imperfecțiunile liniei, iar izolarea fonică este și ea la un nivel foarte bun (...) 

Disclaimer. Opinia despre scaune are și o doză de subiectivism. Colegul care a testat are 1,80 m înălțime și a măsurat spațiul la picioare cu palma din dotare, lungă de 18 cm. În clipul video el nu a stat cu șezutul lipit de spătar, ci a ales o poziție confortabilă”, relatează specialiștii Asociației Pro Infrastructură. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te