Corina Martin, secretarul general al Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR) și preşedintele de onoare al Asociaţiei Patronale RESTO Constanţa, declară că pentru scăderea numărului de turiști de pe Litoral nu sunt de vină tarifele pentru camere de hotel, de 200-300 lei sau 1.000 lei/noapte, nici prețurile pentru închirierea șezlongurilor.
„Turiştii români călătoresc unde doresc ei şi aşa este normal – nu sunt şi nu pot fi obligaţi să rămână în România, mai ales că nimeni nu a cheltuit un leu pentru a-i atrage să rămână în vacanţă în România.
Deci, nu turiştii sunt “de vină” pentru că au scăzut rezervările în România. Şi nici şezlongul de 20 sau 30 sau 40 de lei de pe litoralul românesc nu e de vină pentru scăderea numărului de turişti din România. Tarifele pentru şezlong chiar acestea sunt şi le găsiţi pe 90% din plajele României. Desigur, puteţi alege un şezlong la 70 – 100 lei, pe o plajă exclusivistă, cu mai multe facilităţi şi sunteţi liberi să alegeţi ce vă place – şi aşa trebuie să fie”, explică Corina Martin.
“De vină sunt bugetele de promovare ale Turciei, Greciei şi Bulgariei – de 30-40-50 milioane de euro, comparativ cu zero euro promovare cheltuiţi de România (minister şi administraţii locale).
În România, lipseşte încă cultura de industrie a Ospitalităţii şi Educaţia de Destinaţie Receptoare, cu tot cu management, dezvoltare, promovare, dar şi cu educaţia populaţiei în această direcţie, este de părere secretarul general al Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR) și preşedintele de onoare al Asociaţiei Patronale RESTO Constanţa.
“Afacerile din turismul romanesc duc lupte grele pentru a supravieţui în condiţii de taxe şi impozite triple faţă de operatorii bulgari, greci sau turci. O rugăminte, totuşi – nu mai loviţi în afacerile româneşti care vând şi promovează produs românesc. În cazul nostru, în industria Turismului – noi vindem şi promovăm chiar imaginea României“, punctează Corina Martin.