VIDEO Autostrada Moldovei: Politicienii promit 150 km, în 2024. De ce e o fantezie iresponsabilă?

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 03.04.2024 - 12:53
Autostrada Moldovei - A7: Politicienii promit 150 km gata în 2024. O fantezie iresponsabilă - Foto: Facebook/Asociația Pro Infrastructură
Autostrada Moldovei - A7: Politicienii promit 150 km gata în 2024. O fantezie iresponsabilă - Foto: Facebook/Asociația Pro Infrastructură
Autostrada Moldovei - A7: Politicienii promit 150 km gata în 2024. O fantezie iresponsabilă - Foto: Facebook/Asociația Pro Infrastructură
Autostrada Moldovei - A7: Politicienii promit 150 km gata în 2024. O fantezie iresponsabilă - Foto: Facebook/Asociația Pro Infrastructură

Autostrada Moldovei - A7 va pleaca de la Ploiești și va ajunge la Siret. Din cei 437 km, până în prezent, au fost dați în trafic 16 kilometri. Iar politicienii spun că încă 150 km vor fi gata în 2024. Dar specialiștii afirmă că promisiunile sunt fanteziste și iresponsabile.

SHARE

Se lucrează pe tronsoanele Ploiești-Buzău, Buzău-Focșani, Focșani-Bacău, Bacău-Pașcani ale A7, cu termene de finalizare 2024 și 2025, dar nu în ritmul promisiunilor politicianiste ale autorităților. 

Specialiștii Asociației Pro Infrastructură au filmat din avion cel mai lung șantier aflat în execuție în acest moment în România și afirmă că promisiunile politicienilor care dau ca siguri 150 kilometri deschiși circulației în 2024 doar pe Autostrada A7 sunt total iresponsabile. 

Citește și: VIDEO Care e lotul de pe Autostrada Moldovei care „se mișcă” foarte bine. Terminat în 2024?

Autostrada Moldovei - A7: Politicienii promit 150 km gata în 2024. O fantezie iresponsabilă

„Maraton din avion pe AutostradaA7, primul episod deprimant.

Asociația Pro Infrastructură vă prezintă, în premieră absolută și în exclusivitate, ceea ce nimeni, niciodată, nu a mai făcut la noi în țară: o filmare continuă din avion de pe 319 kilometri de autostradă, cel mai lung șantier aflat în execuție în acest moment în România.

Obiectivul nostru este ca publicul să vadă lipsa de capacitate dar și forța extraordinară a UMB, diferențele de mobilizare și progres în teren între constructorii celor 13 loturi și cât de fanteziste sunt promisiunile total iresponsabile ale politicienilor care dau ca siguri 150 kilometri deschiși circulației în 2024 doar pe Autostrada A7.

Din păcate, primul episod (din cele patru) este foarte trist și arată, o dată în plus, ceea ce vă tot explicăm de un an de zile: forța celui mai puternic și harnic antreprenor general de pe rutier din România nu este nici pe departe suficientă pentru a duce, în ritmul obișnuit, toți cei 388 kilometri de autostradă și drum expres pe care-i are acum în portofoliu.

Citește și: VIDEO O camionetă cu lemne, în viteză pe contrasens, pe singurul ciot al Autostrăzii Moldovei



Tronsonul Pașcani-Bacău are în total 77,393 kilometri, este format din 3 loturi contractate toate cu UMB în 15.02.2023 care prevăd 30 de luni de execuție directă, având ordine de începere emise în 2 (sectoarele dinspre Bacău) și 4 mai 2023 (cel dinspre Pașcani). Așadar, termenul de finalizare este noiembrie 2025.

Conform datelor oficiale CNAIR, stadiul fizic este de 4,3% pe Pașcani-Mircești, 3,4% pe Mircești-Trifești, respectiv 5,2% pe Trifești-Bacău Nord.

Chiar dacă am adăuga, cu indulgență, încă un punct procentual aferent diferenței dintre lucrările executate la zi și cele raportate la ultima actualizare CNAIR, abia dacă am ajunge la un progres fizic mediu real de 5,5% între Pașcani și Bacău, astăzi.

Adică doar 0,5% avans mediu lunar în cele 11 luni scurse de la emiterea ordinului de începere.

Citește și: Autostrada 7, care costă 1.100.000.000 €, trece prin ferma unui om. Se judecă cu statul

Este absolut evident că întârzierea care trebuie recuperată în cele 19 luni rămase este colosală.

Misiune practic imposibilă având în vedere că UMB trebuie să livreze până la sfârșitul lui 2025, conform termenelor asumate prin contracte, TOȚI cei 388 kilometri de autostradă și drum expres pe care-i are în tolbă, cu excepția ciotului A1 Margina-Holdea scadent în 2026”, relatează specialiștii Asociației Pro Infrastructură pe Facebook. 

În Master Planul General de Transport din 2014, Victor Ponta vedea Autostrada Moldovei ca drum expres

Ideea unui drum de mare viteză care să lege Moldova de București a apărut în 2008 ca promisiune electorală. Apoi, s-a vehiculat o autostradă între Iași și Târgu-Mureș, ca parte a A8 sau Autostrada Unirii, dar nu s-a făcut nimic.

În 2013, fostul premier PSD Victor Ponta, actual consilier al primului ministrul Marcel Ciolacu, a vorbit despre o autostradă pe traseul Brașov-Bacău-Iași. Între Buzău și Bacău urma să fie construit doar un drum expres. 

Iar în 2014, ideea vizată de Ponta s-a materializat în Master Planul General de Transport în baza căruia România urma să obțină bani europeni pentru infrastructură. 

Piatra de temelie a Autostrăzii Moldovei a fost pusă în 2015, după demisia lui Victor Ponta, când CNAIR a lansat licitația pentru studiul de fezabilitate al autostrăzii Ploiești-Focșani-Bacău.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te