VIDEO Al doilea șantier se deschide pe Autostrada Sibiu – Pitești. Are 31 km și va fi gata în 2025

DE Alex Darvari | Actualizat: 14.04.2021 - 14:35
Al doilea șantier se deschide pe Autostrada Sibiu – Pitești / youtube

În această vară se vor deschide lucrările pe lotul 5 de pe autostrada care ar urma să facă legătura dintre sudul României și Ardeal. Graficul de execuție va fi, cel mai probabil, respectat.

SHARE

Citește și: FOTO&VIDEO Vom circula pe 13 kilometri din Autostrada Sibiu – Pitești în 2023. Pe restul, din 2025

„Vineri, pe şantierul Sibiu Piteşti, lotul 1, am constatat că antreprenorul s-a mobilizat. Chiar dacă ninsese cu o zi înainte, oamenii lucrau acolo unde se putea şi important este că, împreună, antreprenorul şi noi, compania, facem toate activităţile astfel încât să respectăm graficul de execuţie.

De asemenea, am fost şi la lotul 5 Sibiu-Piteşti, acolo unde antreprenorul a început organizarea de şantier şi lucrările pregătitoare demarării execuţiei acestui tronson", a declarat Mariana Ioniţă, director general CNAIR.

Citește și: FOTO&VIDEO Pe Autostrada Sebeș – Turda abia se asfaltează podul peste Mureș. PSD: Finalizată în 2016

Pe lotul 1, lucrările arată bine cu un stadiu care depășește o treime. Pe lotul 1 între Sibiu și Boița construiește Porr, iar stadiul fizic ajunge la aproape 35%. Valoarea proiectului este de 620 de milioane de lei, iar lungimea lotului este de 13 kilometri. S-au efectuat plăți pentru 27% din lucrări, potrivit datelor de la CNAIR consultate de Newsweek România.

Citește și: FOTO&VIDEO Pasajul de la Domnești: în 14 ani s-a construit 10%. În ultimele șase luni, avans de 25%
 

Pe lotul 5, care are 31 de kilometri și va costa 1,7 miliarde de lei, vor lucra italienii de la Astaldi. În iunie 2020 a început proiectarea care ar trebui să se termine în această vară. Cel mia probabil, lucrările vor îâncepe în iunie-iulie 2021.

Citește și: VIDEO Muncitori din Grecia pe Autostrada Sebeș – Turda. Inaugurare în 2021 după 5 ani de întârzieri

Deschiderea autostrăzii este programată pentru 2025.

Lotul 2 între Boița și Cornetu are 31 de kilometri și se speră că va fi finalizat în 2025. Proiectul este întârziat, iar CNAIR confirmă acest aspect, procedura de licitație pentru atribuirea contractului de proiectare fiind demarată în februarie 2021. În septembrie va fi anunțat numele constructorului.

Pe lotul 3 între Cornetu și Tigveni nu este încă un constructor. Lotul are 37 de kilometri și va costa aproape 5 miliarde de lei. A început o licitație de precalificare pentru alegerea a 6 constructori finaliști.

Termenul de finalizare este, potrivit CNAIR, anul 2025. Durata contractului este de 14 luni perioada de proiectare și 59 de luni execuția. Un calcul simplu arată că e nevoie de 5 ani pentru construcție, astfel că deschiderea tronsonului în 2025 pare improbabilă. Mai realist ar fi termenul de 2026-2027. Este cel mai greu tronson având 95 de poduri și pasaje, un tunel de 1,7 kilometri și un ecoduct.

Câștigătorul execuției lotului 4 al autostrăzii Sibiu Pitești, 10 km între Tigveni și Curtea de Argeș, a fost anunțat luna trecută. Este vorba de compania Porr. Vestea proastă este că, imediat, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a admis contestația depusă de constructorul italian Rizzani de Eccher la licitația pentru proiectarea și execuția secțiunii Tigveni – Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu – Pitești.

 
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te