Într-o zi de mai din 2017, doi bărbați îmbrăcați la costum au intrat pe poarta primăriei din orașul Vânju Mare, din județul Mehedinți. Vorbeau în italiană și erau însoțiți de o avocată româncă.
Femeia le-a tradus funcționarilor că domnii erau fermieri italieni, reprezentau trei firme din Ilfov și tocmai luaseră în arendă teren arabil pe raza orașului.
Aveau nevoie de o adeverință pentru a depune cerere la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), instituție care împarte fermierilor fonduri de la Uniunea Europeană.
Documentele lor - inclusiv copii după acte de identitate, acte de înființare a firmelor, contracte de arendă - erau în regulă, așa că funcționarii au înscris terenurile în registrul agricol și le-au eliberat adeverința. „Grazie, grazie”, au spus italienii, au zâmbit respectuos și au plecat.
Vizite similare au primit în zilele următoare funcționari din primăriile din Punghina, Oprișor și Corlățel, comune din aceeași zonă deluroasă din sudul județului Mehedinți.
Italienii - reprezentanți ai firmelor SC Agricultura Renovat SRL, SC Văi Verzi SRL, SC Green Meadows SRL, SC Septel Farm SRL și SC Renașterea Acasă SRL - au luat în arendă, în total, 537 de hectare pe raza celor patru localități. Pe toată această suprafață, au declarat la APIA că au cultivat tomate pentru industrializare și au primit, în 2018, 3,9 milioane de lei, adică aproape 850 de mii de euro. Asta deși nu cultivaseră, pe suprafața cât șapte sute de terenuri de fotbal, nici măcar o roșie.