Conform rapoartelor Comisiei Europene, prețul mediu de producător al untului este de aproximativ două săptămâni (14 iulie), în UE, 654 de euro suta de kilograme, fiind cu 44% mai mare decât în perioada similară a anului trecut.
La finalul lunii mai 600 de euro costa suta de kilograme de unt.
Untul s-a scumpit cu 44%. De ce au crescut prețurile atât de mult și ce legătură are cu inflația
Prețul untului, simbol al inflației, este pe un trend puternic ascendent încă din luna februarie, iar acum se îndreaptă spre cote atinse în 2022.
Atunci, untul avea valori record (727 de euro în iulie), în vreme ce la începutul acestui an media era de 563 de euro. În septembrie 2022, 100 de kilograme costa, în medie, 724 de euro.
Citește și: FOTO Același pachet de unt costă dublu în România față de Germania. Laptele e mai scump de 1,5 ori
Principala cauză a creșterii prețului la unt este producția mai slabă. Aceasta a scăzut în perioada ianuarie-aprilie 2024 cu 2,7% comparativ cu ianuarie-aprilie 2023.
Pe de altă parte, în statele membre au rămas cantități cu 4% mai mari față de anul anterior, în contextul în care exporturile, per total, s-au diminuat.
Citește și: România a reușit să bată Elveția la prețuri. Cât costă un pachet de unt sau un kilogram de zahăr
Din datele Comisiei Europene, exporturile de unt ale UE au crescut către Regatul Unit (+12%), China (+36%), Arabia Saudită (+79%) sau Coreea de Sud (+12%), dar au scăzut către SUA (-21%), Maroc (-26%) și Israel (-43%), scrie economica.net.