Un ministru PSD explică de ce salariile la stat sunt mai mari decât la privat: Sunt mai calificați

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 22.08.2022 - 14:40
Bugetarii încasează lunar sume confortabile

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, luni, că o analiză privind diferențele salariale între mediul privat și cel de la stat ar trebui să aibă în vedere calificările - „mai înalte" în sectorul bugetar - și declararea corectă a veniturilor.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

„Trebuie o discuție onestă. Sunt două chestiuni, muncitori necalificați la stat sunt foarte puțini. Calificările sunt înalte, altele sunt salariile. Apoi, dacă vorbim și de o raportare mincinoasă – în România încă sunt angajați care se complac în situații cu plata cu 2 lei pe hârtie și cu 5 lei în mână. O să vedem că dacă vom avea un cost real trecut pe hârtie alta ar fi diferența", a declarat ministrul Muncii pentru Digi 24.

O analiză a Consiliului Fiscal arată că veniturile medii brute ale bugetarilor au fost cu aproape 30% mai mari în 2021, o creștere mai mare decât în cazul angajaților din mediul privat.

România rămâne în continuare fruntașă în topul țărilor UE care plătesc cei mai mulți bani din buget pe salarizarea din sistemul public.

Salariul mediu brut din sistemul public a fost în creștere în ultimii ani. Ultimele date publicate de Consiliul Fiscal arată că în 2021 acestea ajungeau la o medie de peste 7.000 de lei, cu mai bine de 1.500 de lei peste cele din mediul privat.

Citește și: VIDEO Dughin, în spital. Fiica sa, ucisă într-un atentat. Rusia pregătește „ceva foarte violent”

Doar în primele 6 luni ale anului, 58 de miliarde de lei, adică 4,2 procente din PIB au mers spre plata bugetarilor.

Chiar dacă procentajul este în scădere de anul trecut, România rămâne în continuare fruntașă în topul țărilor care plătesc cei mai mulți bani din buget pe salariile angajațiilor de la stat.

Țara noastră de află în această poziție din 2018.

Cine sunt bugetarii care câștigă cel mai bine?

Bugetarii care câștigă cel mai bine în România, din punctul de vedere al salariului mediu brut, sunt cei care lucrează în administrația publică și apărare.

Aici intră în primul rând salariații din zona guvernamentală - ministere sau agenții. Ei sunt urmați de cei din sectorul public și abia pe locul al treilea sunt cei care lucrează în sistemul sanitar.

Citește și: VIDEO Armata distrusă a lui Putin defilează în Kiev. Tancuri rusești de milioane, scoase din uz

Salariile din sănătate și asistență socială au crescut semnificativ abia în 2020-2021, odată cu evoluția pandemiei. Câți români lucrează la stat? România are în jur de 1,2 milioane de persoane angajate la stat.

Numărul bugetarilor a crescut în ultimii ani în domenii-cheie precum cel al justiției, turismului sau muncii. O altă creștere a avut loc și în sistemul sanitar, inclusiv în Ministerul Sănătății.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te