UE vrea să majoreze ponderea regenerabilelor în mixul energetic până la 40% în 2030

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 14.07.2021 - 17:25
UE vrea să majoreze ponderea regenerabilelor în mixul energetic până la 40% în 2030. / Foto: downtoearth.org.in

Uniunea Europeană trebuie să majoreze cantitatea de energie regenerabilă pe care o utilizează şi în paralel să scadă consumul de energie până în 2030, conform propunerilor Comisiei Europene pentru ca blocul comunitat să atingă noile obiective de mediu, transmite Reuters.

SHARE

Printre propunerile prezentate de executivul comunitar se numără şi majorarea la 40% a ponderii energiilor regenerabile în consumul final de energie în 2030, de la aproximativ 20% în 2019.

Noua ţintă înlocuieşte precedentul obiectiv referitor la o pondere de 32% a regenerabilelor în mixul energetic, care potrivit estimărilor Comisiei, este pe cale să fie îndeplinit.

Citește și: Oficial: Comisia Europeană a propus interzicerea mașinilor pe benzină și motorină din 2035

Ținta naţională propusă de România pentru anul 2030 pentru energia regenerabilă este de 27,9%

Prin Planul Naţional Integrat Energie-Schimbări Climatice, ţinta naţională propusă de România pentru anul 2030 pentru energia regenerabilă este de 27,9%.

Cu toate acestea, în anul 2019, Comisia Europeană a recomandat României să majoreze, până la "cel puţin" 34% ţinta privind ponderea energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie, reprezentând contribuţia României la atingerea obiectivelor Uniunii la orizontul anului 2030.

De asemenea, Comisia Europeană a propus înăsprirea normelor care determină dacă energia rezultată de pe urma arderii lemnului poate fi clasificată drept regenerabilă. Conform executivului comunitar, centralele pe biomasă cu o capacitate de cel puţin 5 MW trebuie să îndeplinească criteriile de sustenabilitate referitoare la utilizarea bioenergiei şi să permită o reducere substanţială a emisiilor comparativ cu arderea de combustibili fosili. În prezent, centralele pe biomasă cu o capacitate mai mică de 20 de MW sunt scutite de la îndeplinirea acestor cerinţe.

Citește și: UE extinde piaţa certificatelor de poluare cu transportul maritim, pentru a-şi atinge obiectivele

Statele UE trebuie să-și diminueze consumul de energie cu 9% până în 2030

CE a propus și stabilirea unui obiectiv pentru toate statele membre UE, astfel încât acestea să îşi scadă consumul de energie cu 9% până în 2030, comparativ cu consumul de energie preconizat pentru acea dată conform planurilor actuale. Pentru a atinge acest obiectiv, ţările membre vor trebui să introducă măsuri care să diminueze consumul final de energie cu 1,5% în fiecare an, începând din 2024 şi până în 2030, adică aproape o dublare faţă de cerinţa actuală de reducere a consumului final de energie, cu 0,8% pe an. Această reducere ar putea fi realizată prin izolarea clădirilor sau instalarea unor sisteme de încălzire şi răcire mai eficiente energetic.

În prezent, Europa renovează, în fiecare an, doar 1% din clădiri, astfel încât acestea să economisească energie. Bruxelles-ul speră că ţările membre vor profita de fondul european de revenire, în valoare de 800 de miliarde de euro, pentru a lansa un val de programe de renovare energetică a clădirilor, ceea ce va stimula crearea de locuri de muncă în sectorul construcţiilor.

Comisia a propus de asemenea ca ţările membre să renoveze, în fiecare an, 3% din clădirile deţinute sau ocupate de instituţiile publice, pentru a le transforma în "clădiri cu un consum de energie aproape egal cu zero". Ar fi incluse spitalele, clădirile guvernamentale, şcolile şi locuinţele sociale şi ar însemna renovarea a peste 700.000 de clădiri în fiecare an, potrivit estimărilor industriei de construcţii.

Tot acest pachet de măsuri, denumit 'Fit for 55', care mai include o taxă pe combustibil şi reformarea sistemului de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), trebuie negociat cu ţările membre UE şi cu Parlamentul European, un proces care ar putea dura aproximativ doi ani. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te