UE „cumpără” inteligență românească pentru 1,7 miliarde euro. Vindecăm planeta, la schimb

DE Florentina Enache | Actualizat: 29.12.2024 - 14:31
UE „cumpără” inteligență românească pentru 1,7 miliarde euro. Vindecăm planeta, la schimb - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
UE „cumpără” inteligență românească pentru 1,7 miliarde euro. Vindecăm planeta, la schimb - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Investiție uriașă. UE „cumpără” inteligență românească pentru 1,7 miliarde euro. Vindecăm planeta, la schimb.

SHARE

Ca urmare a îndeplinirii de către România a condiţiei favorizante „Buna guvernanţă a strategiei naţionale sau regionale de specializare inteligentă", aflată în coordonarea Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID), Comisia Europeană a aprobat deblocarea a 1,7 miliarde de euro pentru construirea unui ecosistem al inovaţiei în toate regiunile României, prin sprijin financiar acordat antreprenorilor care dezvoltă tehnologii de ultimă generaţie şi aduc soluţii viabile în economie şi industrie.

Investiție uriașă. UE „cumpără” inteligența românească pentru 1,7 miliarde euro. Vindecăm planeta, la schimb

„Am deschis în 2024 linii de finanţare consistente pentru cercetare-dezvoltare şi inovare. Am deblocat finanţări europene de 1,7 miliarde de euro pentru proiecte strategice în cercetare şi inovare, de la cercetare experimentală la programe ample de pregătire a cercetătorilor noştri. În plus, am folosit fonduri europene şi româneşti pentru a dezvolta programe proprii, pentru cercetătorii români care doresc să urmeze o carieră aici, acasă. Doar aşa minţile geniale ale românilor vor lucra pentru români”, a declarat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, conform News.ro.

Programul Start în Cercetare

Prin Programul Start în Cercetare, cu fonduri de la bugetul de stat, MCID finanţează, cu peste 52 de milioane de lei, 100 de proiecte ale tinerilor cercetători. De exemplu, 500 de mii de lei sunt alocaţi pentru identificarea de soluţii noi în diagnosticarea bolilor degenerative precum demenţa, dar şi proiectelor de mediu, de reîmpădurire a versanţilor montani şi de cercetare a plantelor pentru proprietăţile terapeutice.

De asemenea, specialiştii români beneficiază de  500 de vouchere, în valoare de 5 milioane de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru pregătirea în programele de cercetare europene:

300 de stagii de lucru de 3 luni în organizaţii puternice de cercetare-dezvoltare, pentru cercetători, medici şi cadre universitare – fiecare stagiu are o finanţare de 3300 euro/lună;
Integrarea în consorţii europene pentru participarea la competiţiile de proiecte în cadrul Orizont Europa – 130.000 euro;

Proiecte de utilizare a infrastructurii de fizică nucleară – 800.000 de euro.

În paralel, MCID investeşte pentru a aduce în România cei mai buni cercetători din lume. 168 de milioane de euro sunt alocate pentru 120 proiecte de cercetare, implementate în România de savanţi internaţionali de top, astfel încât cercetătorii înalt specializaţi din străinătate să contribuie la inovaţia românească.

Totodată, Investiţia 8 din C9 PNRR, creează o oportunitate pentru specialiştii români plecaţi în străinătate să se întoarcă în România şi să contribuie la modernizarea cercetării româneşti. Din cele 120 de proiecte care au fost selectate, 10 sunt coordonate de savanţi români.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te