Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în septembrie 2024, de 1.266.808, peste 63% dintre acestea fiind în administraţia publică centrală, conform datelor Ministerului Finanţelor.
Ceea ce înseamnă că 1.266.808 de bugetari, plus membrii familiilor lor, sunt obligați să-și petreacă măcar o vacanță în România pentru a-și putea cheltui voucherele de vacanță date de stat, și că hotelierii și toți actorii din turism, beneficiind de o mare parte de clienți captivi, au venituri asigurate. Nu trebuie să-și bată prea mult capul să convingă cu oferte cu un raport calitate/preț/servicii bun.
Citește și: Poiana Brașov bate celebra stațiune St. Moritz de Revelion 2025: 4.794 € versus 1.732 € pe 4 nopți
Prin urmare, eliminarea voucherelor de vacanță ar fi o grea lovitură pentru actorii din turismul românesc și aceștia se plâng că „miliarde de euro vor lua drumul Greciei, Turciei, Bulgariei”.
Turismul românesc, dependent de voucherele bugetarilor. Veniturile vor scăderea cu 40%, dacă se taie. Românii vor lua drumul Greciei, Turciei, Bulgariei
Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) protestează faţă de ”ordonanţa trenuleţ”, despre despre care afirmă că distruge turismul românesc.
Patronatele din turism şi sindicatele spun că tăierea voucherelor de vacanţă va îngheţa sau anula investiţiile în infrastructura turistică, iar hoteluri noi şi modernizate de 4 şi 5 stele aflate în proiect nu vor mai fi construite.
În plus, spun aceştia, măsura va genera scăderea cu 30-40% a veniturilor din turism, iar şansele pentru mii de români vor dispărea, care ar fi putut avea acces la vacanţe, tratamente de recuperare sau odihnă. Eventuala eliminare a voucherelor de vacanţă ar arunca România înapoi cu 20 de ani, potrivit ANAT.
Citește și: TOP-ul stațiunilor de schi în Europa: România nu apare! Bulgaria figurează cu 3 locații, Grecia cu 2
”În goana după cârpirea Bugetului afectat de pomeni electorale gratuite, Guvernul României dă dovadă de lipsă de viziune şi de înţelegere a mecanismelor economice: vrea să taie chiar acele măsuri care generează venituri la buget şi pe care le-a garantat deja prin lege.
Tăierea voucherelor de vacanţă:
- va îngheţa sau anula investiţiile în infrastructura turistică. Hoteluri noi şi modernizate de 4 şi 5 stele aflate în proiect nu vor mai fi construite.
- va anula succesul ultimilor ani de eliminare a turismului la negru; numărul unităţilor clasificate s-a dublat în ultimii 10 ani.
- balanţa valutară va fi grav afectată, miliarde de euro vor lua drumul Greciei, Turciei, Bulgariei în loc să rămână în ţară.
- sindicatele anticipează revoltele angajaţilor care vor fi lipsiţi atât de prime, creşteri salariale, cât şi de concedii. Sănătatea angajaţilor, nevoia de refacere, tratament sau recuperare nu contează pentru govern”, arată ANAT.
Citește și: Ce au făcut bugetarii cu voucherele de vacanță de 1.600 lei? 30% din ei le-au „spart” în weekenduri
Potrivit patronatului, această măsură aberantă va avea consecinţe catastrofale.
”1. Scăderea cu 30-40% a veniturilor din turism, un sector vital pentru economia românească.
2. Dispariţia şanselor pentru mii de români – în special cei cu venituri modeste – de a avea acces la vacanţe, tratamente de recuperare sau odihnă. Aproape 16% dintre angajaţii din sectorul public au beneficiat pentru prima dată în viaţa lor de o vacanţă datorită acestor vouchere.
3. Pierderea încrederii investitorilor privaţi, care vor fi forţaţi să îşi reducă activitatea sau să îşi închidă afacerile, contribuind astfel la creşterea şomajului.
4. Impactul negativ asupra altor industrii conexe – transport, alimentaţie publică, cultură şi agrement – care depind de turism pentru a supravieţui”, adaugă ei.
Conducerea ANAT acuză autorităţile că, în timp ce alte state investesc masiv în turism şi dezvoltă politici clare pentru a sprijini acest sector, guvernul României preferă să taie fără discernământ, ignorând cu desăvârşire consecinţele economice şi sociale ale deciziilor sale.
”Este un act de nepăsare faţă de cetăţenii români şi o demonstraţie clară a lipsei de viziune şi responsabilitate. Într-o societate normală, voucherele de vacanţă ar fi considerate o investiţie strategică, care stimulează economia, menţine banii în ţară şi contribuie la crearea unui climat economic sănătos. Eventuala eliminare a voucherelor de vacanţă ar arunca România înapoi cu 20 de ani, anulând toate progresele făcute în aceşti ani. Ar fi o măsură distructivă ce va rămâne în istorie ca o dovadă a incapacităţii de a gestiona politici publice care să construiască o economie modernă şi competitive”, mai spun ei.
Acest protest la care se alătură patronatele, federaţiile, alianţele, asociaţiile din turism precum şi sindicatele este un ultim semnal de alarmă către govern.
”Nu vă atingeţi de voucherele de vacanţă! Tăiaţi risipa şi ineficienţa publică. Dar nu omorâţi găina care dă ouă de aur. Nu omorâţi economia şi nici turismul românesc!”, precizează ANAT.