Președintele Donald Trump a declarat că liderii de afaceri care se opun tarifelor sale reciproce nu apreciază ceea ce el face pentru ei, după ce titani corporatiști, precum Jamie Dimon și Mark Cuban, au criticat războiul economic declanșat de președintele american aproape la nivel global, prin taxele vamale suplimentare impuse importurilor în SUA.
Citește și: Războiul economic al lui Trump lovește Ford. A oprit exporturile de mașini sport și 4x4 în China
Trump, despre oamenii de afaceri care îi critică taxele: Sunt proști și în business, și în politică
„Oamenii de afaceri care critică tarifele sunt proști în afaceri, dar foarte răi în politică”, a scris Trump într-o postare pe Truth Social în duminica Paștelui.
„Ei nu înțeleg sau nu realizează că eu sunt cel mai mare priten pe care l-a avut vreodată capitalismul american”, a adăugat Trump, informează businessinsider.com.
Președintele Trump a declanșat războiul economic pe 2 aprilie 2025, prin impunerea de tarife vamale radicale pentru peste 180 de țări pe 2 aprilie.
O rată de bază de 10 % a intrat în vigoare la 5 aprilie, în timp ce un set mai mare de tarife care varia în funcție de țară a intrat în vigoare la 9 aprilie, înainte ca Trump să anunțe o pauză de 90 de zile în aceeași zi.
Tarifele lui Trump au declanșat un adevărat haos pe burse.
Citește și: Războiul economic al lui Trump: China „doboară” Boeing. A ordonat operatorilor să nu mai ia avioane
Trump nu a inclus niciun nume în postarea sa din duminica Paștelui de pe Truth Social, dar mai mulți antreprenori și directori proeminenți au criticat public decizia lui Trump de a impune tarife partenerilor comerciali ai SUA.
Directorul general al JPMorgan, Jamie Dimon, a declarat pentru Financial Times, într-un interviu publicat marți, că incertitudinea creată de tarifele lui Trump pune la îndoială reputația Americii ca „paradis”.
„Nu sunt atât de îngrijorat de piețe, cât sunt îngrijorat să mențin lumea occidentală unită, liberă și sigură pentru democrație”, a declarat Dimon pentru FT.
"Iar asta, pentru mine, înseamnă că vrei să consolidezi relațiile economice. Dacă există nedreptate, trebuie să te ocupi de ea. Dar da, ar trebui să fim atenți.
Nu cred că cineva ar trebui să presupună că are un drept divin la succes și, prin urmare, să nu-și facă griji în privința asta", a adăugat Dimon.
Citește și: Războiul economic al lui Trump, ca la „păcănele”. SUA pune Chinei 145%, China pune SUA 125%
Anterior, pe 9 aprilie, Dimon a declarat într-un interviu cu Fox Business că o recesiune este un „rezultat probabil” cu tarifele lui Trump. Trump a declarat într-o postare pe Truth Social, cu câteva ore înainte de a anunța o pauză de 90 de zile privind tarifele, că a urmărit interviul lui Dimon.
Dimon nu este singurul lider de afaceri care a avertizat cu privire la riscurile pe care tarifele lui Trump le-ar putea avea asupra economiei.
Starul „Shark Tank” Mark Cuban a criticat în mod repetat tarifele lui Trump. Pe 2 aprilie, în ziua în care Trump a anunțat tarifele sale radicale, Cuban a scris pe Bluesky că oamenii ar trebui să „cumpere o mulțime de consumabile” acum, înainte ca prețurile să crească.
„Chiar dacă este fabricat în SUA, vor crește prețul și vor da vina pe tarife”, a scris Cuban.
Apoi, pe 9 aprilie, cu câteva ore înainte ca Trump să își retragă tarifele, Cuban a declarat că întreprinderile au reacționat probabil la tarife prin reducerea locurilor de muncă pentru a economisi costuri.
"Ceea ce unii oameni nu iau în considerare în analiza lor este realitatea că societățile au cumpărat tone de stocuri pentru a scăpa de tarife. Acești bani sunt luați din capacitatea de a investi sau de a angaja", a scris Cuban într-o postare pe Bluesky.
Elon Musk, unul dintre cei mai mari susținători ai lui Trump, a încălcat și el poziția administrației privind tarifele.
CEO-ul Tesla și SpaceX a făcut apel la o „zonă de liber schimb” între Europa și SUA și l-a criticat pe principalul consilier comercial al lui Trump, Peter Navarro, după anunțul lui Trump privind tarifele.
Fratele mai mic al lui Elon Musk, Kimbal Musk, a fost mai direct în criticile sale la adresa tarifelor lui Trump.
„Prin strategia sa tarifară, Trump a implementat o taxă structurală și permanentă asupra consumatorului american”, a scris Kimbal Musk într-o postare X la 7 aprilie.
Casa Albă nu a răspuns la o cerere de comentarii din partea Business Insider.