Surpriză. Apartamentele noi din România, printre cele mai ieftine din UE. În Ungaria sunt mai scumpe

DE Florin Budescu | Actualizat: 07.08.2024 - 11:57
Surpriză. Apartamentele noi din România, printre cele mai ieftine din UE. În Ungaria sunt mai scumpe - Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea
Surpriză. Apartamentele noi din România, printre cele mai ieftine din UE. În Ungaria sunt mai scumpe - Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Surpriză. Apartamentele noi din România, printre cele mai ieftine din UE. În Ungaria sunt mai scumpe, pe segmentul premium, în marile oraşe.

SHARE

România se menţine pe locul al treilea, în topul ţărilor europene cu cele mai ieftine locuinţe noi, după Bosnia şi Herţegovina şi Grecia.

Preţul mediu era de 1.504 euro/ mp, în anul 2023, în uşoară creştere de la 1.461 euro/ mp, în anul 2022, conform studiului Deloitte Property Index 2024, realizat pe baza datelor din principalele oraşe din 24 de ţări.

Surpriză. Apartamentele noi din România, printre cele mai ieftine din UE. În Ungaria sunt mai scumpe

De notat că Bosnia şi Herţegovina nu este stat UE, iar Grecia a trecut acum un deceniu printr-un faliment dur, care a dus la corecţii majore în toate pieţele, inclusiv în cea imobiliară.

Austria rămâne ţara cu cele mai scumpe locuinţe, cu 4.920 euro/ mp în 2023, urmată de Germania (4.700 euro/ mp) şi Franţa (4.538 euro/ mp), însă în toate aceste ţări preţurile sunt în scădere faţă de anul 2022.

Per ansamblu, 15 din cele 24 de ţări analizate au înregistrat creşteri ale preţurilor medii pentru locuinţele noi, cele mai importante fiind în Ungaria (+13,3%) şi Polonia (+12,2%).

Citeşte şi: La București se trăiește mai bine ca la Budapesta și Varșovia. De ce nu mai avem motive să emigrăm?

Scăderi notabile au fost consemnate în Italia (-10,7%), Danemarca (-3,8%), Norvegia (-3,5%) şi Marea Britanie (-3,3%). Locuinţele din România au devenit mai accesibile decât cu un an în urmă, conform Economica.net.

Dacă în 2022 un român avea nevoie, în medie, de 6,3 salarii medii anuale brute la nivel naţional pentru a cumpăra o locuinţă nouă de 70 mp, anul trecut media a scăzut la 5,9 salarii.

Aceasta plasează ţara noastră pe locul al patrulea în topul accesibilităţii, după Danemarca (4,7 salarii anuale brute), Norvegia (4,8) şi Italia (5,3).

Citeşte şi: Cum strică românii piața imobiliară din Ungaria. Cumpără case cu 10.000 €, le zugrăvesc și le revând

Ţara europeană cu gradul cel mai mic de accesibilitate dintre cele analizate este Cehia, unde sunt necesare 13,3 salarii anuale brute pentru a cumpăra o locuinţă nouă, urmată de Slovacia (12,7 salarii anuale brute).

Calculul se referă la salariul mediu brut la nivel naţional din anul 2023 (adică înainte de aplicarea taxelor şi impozitelor), pe o perioadă de 12 luni (anual).

Acum un an, prețul mediu pe metru pătrat al apartamentelor din proiectele de construcții noi din Budapesta a fost de 1,592 milioane forinţi (adică de 4.255 de euro).

Citeşte şi: Prețul apartamentelor din Budapesta, de două ori mai mare decât la București. Care este explicația

Dar aceasta este situaţia într-un mare oraş, în timp ce în regiunile mai sărace preţurile sunt sub cele din România. De exemplu, la frontiera cu România, în estul mai sărac al Ungariei, casele sunt foarte ieftine, comparativ cu preţurile din vestul românesc învecinat.

Aşa că românii cumpără case în Ungaria, le zugrăvesc şi le vând mai departe, făcând profit. Pe grupurile dedicate tranzacțiilor imobiliare sunt anunțuri ale românilor care vor să cumpere case în țara vecină. Unii vor să se mute acolo, alții vor doar să le vândă. 

”Caut o casă la țară în Ungaria granița cu România în jur la 10 mii euro”, se arată într-un anunț postat pe grupul Case Ungaria.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te