SUA: Numărul locurilor de muncă create de angajatorii americani în aprilie a fost mult sub estimări

DE Valentin Mirică | Actualizat: 07.05.2021 - 17:28
Joe Biden Foto: The White House

Numărul locurilor de muncă create de angajatorii americani în aprilie a fost mult sub estimările analiştilor, probabil din cauza deficitului de angajaţi, chiar dacă economia se redresează, în urma succesului campaniei de vaccinare şi noilor stimulente guvernamentale.

SHARE

Departamentul Muncii din SUA a anunţat vineri că economia americană a creat 266.000 de locuri de muncă luna trecută, după 770.000 de locuri de muncă luna precedentă. Economiştii intervievaţi de Reuters mizau pe 978.000 de noi locuri de muncă.

În aprilie, rata şomajului în SUA a urcat la 6,1%, de la 6% în martie. Majoritatea economiştilor se aşteaptă ca situaţia de pe piaţa muncii să se îmbunătăţească în lunile următoare, pe măsură ce vaccinarea va progresa, iar îngrijorările cu privire la virus se vor diminua.

Citește și: Google ține cu prințul care a împușcat ursul: recenziile negative la castelul Riegersburg, șterse

Datele statistice referitoare la numărul de noi locuri de muncă şi cele referitoare la rata şomajului sunt calculate pe baza a două anchete diferite, una derulată în rândul companiilor şi alta în rândul gospodăriilor, ceea ce explică existenţa unor diferenţe între ele.

De la construcţii, industrie şi până la sectorul ospitalităţii, angajatorii nu reuşesc să găsească muncitori. Unii economişti susţin că angajatorii vor trebui să ofere salarii mai ridicate pentru a atrage oamenii pe piaţa muncii. Cu toate acestea, optimismul privind redresarea economiei americane este în creştere.

Compania de consultanţă Oxford Economics se aşteaptă ca anul acesta să fie create în SUA opt milioane de locuri de muncă, iar rata şomajului să scadă la 4,3% până în decembrie.

Graţie mai multor planuri de relansare, economia americană a accelerat în primul trimestru al acestui an, când Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere de 6,4% în ritm anualizat. Excluzând avansul excepţional de 33,4% din al doilea trimestru al anului trecut, performanţa din primele trei luni ale acestui an este cea mai puternică creştere trimestrială înregistrată de economia americană începând din luna iulie 2003.

Rezerva Federală din Atlanta previzionează că economia americană va înregistra un avans de 13% în trimestrul doi din 2021.

Citește și: Năstase, cinic: Străinii pot plăti 20.000 € să omoare un urs-trofeu. Cu banii îi hrănim pe ceilalți

În trimestrele doi şi trei, numărul locurilor de muncă create de angajatorii americani ar urma să crească în medie cu 70.000 pe lună, apreciază economiştii.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.