Investești o singură dată 15.000 € și plătești factura redusă cu 70%. „Folosești un mix de sisteme”

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 18.01.2023 - 19:43
Panouri fotovoltaice / Foto: pexels.com

Scumpiri și, iar, scumpiri. Pentru a scăpa de coșmarul facturilor la gaze și energie electrică, există o soluție, de fapt, un „mix” de sisteme care vă poate face aproape independent energetic. Dar nu e ieftină. Prețul pentru o casă de 120 de metri ajunge la minimum 15.000 €.

SHARE

Pentru a scăpa de coșmarul facturilor la gaze și energie electrică și a plăti lunar doar facturi de câteva zeci de lei, soluția „minune” este instalarea de panouri fotovoltaice, pentru a vă produce singur mare parte din curentul consumat, în combinație cu o pompă de căldură, pentru încălzirea/răcirea locuinței și prepararea de apă caldă (eliminați astfel gazele, lemnele sau peleții), și un sistem de panouri solare termice, care circa 8 luni pe an vă poate asigura necesarul de apă caldă și în rest conlucrează cu pompa de căldură pentru preîncălzirea, pe cât posibil, a apei din sistem. 

Citește și: VIDEO Cum să-ți faci curent acasă: panouri fotovoltaice mono-cristaline, poli-cristaline sau amorfe?

Panourile fotovoltaice scad cu până la 70% factura la curent

Pentru o casă cu o suprafață de circa 120 de metri pătrați dotată cu electrocasnice și gadget-uri la nivelul anului 2022, aveți nevoie de un sistem de panouri fotovoltaice de minimum 5 kW.

Un kit monofazat de 5.46 kW, format din 12 panouri fotovoltaice monocristaline de 455 W, pornește, de exemplu, de la circa 6.000 de euro, fără baterie pentru înmagazinarea energiei suplimentare produse. 

Citește și: Pompa de căldură poate reduce și cu 90% factura la căldură. Există 3 tipuri

Pompa de căldură elimină complet gazele, lemnul sau peleții, și poate fi folosită și pentru răcirea imobilului pe timp de vară

Pompele de căldură reprezintă o alternativă eficientă pentru încălzirea și răcirea caselor, dar și pentru prepararea apei calde. O pompă de căldură este un dispozitiv care folosește transferul termic cu ajutorul unui agent frigorific pe care îl trece în diferite procese de stare (vaporizare sau condensare), prin intermediul unui compresor considerat „inima” instalației.

Agentul frigorific circulă prin țevile dintre vaporizator și condensator, permițând astfel transferul eficient de energie termică. Este important ca agentul frigorific să atingă o temperatură suficient de mare atunci când ajunge în compresor pentru a putea elibera căldură. Vaporii care sunt încălziți devin lichizi și eliberează energie stocată în interior sub formă de căldură, către sistemul de încălzire.

Căldura produsă este eliberată în locuință prin sistemele de încălzire, fie că e vorba de ventiloconvectoare, încălzire prin pardoseală sau prin pereți, fie calorifere ori alte sisteme disponibile.

De regulă, sursele din care poate fi transferată căldura sunt aer, apă sau sol. Cu alte cuvinte, căldura este colectată din aceste surse și apoi este concentrată pentru a putea fi folosită în interiorul locuinței. Cele mai folosite tipuri sunt pompele de căldură aer-apă, care transferă căldura din aerul exterior pentru a crea confortul dorit pe timp de iarnă sau vară.

Este important de menționat faptul că pompele de căldură pot fi folosite atât în modul de încălzire, cât și de răcire, în funcție de anotimp și de nevoile utilizatorilor. Totodată, pompele de căldură pot fi folosite pentru a prepara apă caldă.

Cele mai accesibile pompe de căldură sunt cele de tip aer-apă. Pentru o casă de circa 120 metri pătrați, prețurile pornesc de la circa 5.000 de euro. La acest preț se adaugă, însă, și instalarea boiler-ul pentru prepararea apei calde, prețurile de pornire urcând astfel la aproximativ 7.000 de euro. Și asta în cazul în care puteți utiliza sistemul de încălzire deja existent în casă (radiatoare, țevi, etc). 

În cazul unei pompe de căldură apă-apă, pentru o casă de până la 120 de metri pătrați, cea mai ieftină costă aproximativ 5.000-6.000 de euro. La acest preț minim se adaugă, însă, montajul, boiler-ul și, important, forarea puțului (dacă aveți curte mare, mai există o soluție: în loc de puț, se poate săpa și face, la o adâncime sub cea de îngheț, o serpentină foarte mare). Prin urmare, puteți lua în calcul o investiție de minimum 10.000 de euro, pentru o casă de maximum 120 de metri pătrați. Și asta în cazul în care puteți utiliza sistemul de încălzire deja existent în imobil. 

În cazul unei pompe de căldură sol-apă, pentru o casă de până la 120 de metri pătrați, cea mai ieftină costă aproximativ 6.000-7.000 de euro. La acest preț minim se adaugă, însă, montajul, boiler-ul și, important, forarea puțului (dacă aveți curte mare, mai există o soluție: în loc de puț, se poate săpa și face, la o adâncime sub cea de îngheț, o serpentină foarte mare). Prin urmare, puteți lua în calcul o investiție de minimum 11.000-12.000 de euro, pentru o casă de maximum 120 de metri pătrați. Și asta în cazul în care puteți utiliza sistemul de încălzire deja existent în imobil. 

Ne mai trebuind să plătiţi aproape nimic, investiția se recuperează destul de repede, în 3-5 ani, potrivit specialiștilor.

Fără sistem de panouri fotovolataice, recuperarea investiției într-un sistem de încălzire/răcire cu pompă de căldură se recuperează în 8-10 ani. 

Apă caldă preponderent de la Soare, cu panouri solare

Pentru a nu plăti aproape nimic pentru prepararea apei calde, a ajuta și sistemul de încălzire al casei și a reducere facturile actuale la energie cu până la 90%, pe lângă fotovoltaice și pompă de căldură este recomandată și instalarea unui sistem de panouri solare cu tuburi vidate. 

Panourile termice folosesc energia solara pentru incalzirea apei, a locuintei sau chiar a piscinei. Pe timpul verii pot asigura 100% din necesarul de apa calda iar, pe timpul iernii circa 60%. Acestea sunt compuse din colectoare solare ce ajuta la incalzirea apei, care, mai apoi este transportata cu ajutorul unei pompe cu consum redus.

Un kit de panouri solare de calitate costă circa 1.500-2.000 de euro, în funcție de producător și capacitate. La această sumă se adaugă și schimbătorul de căldură necesar pentru conectarea la sistemul de încălzire/apă caldă al casei. 

Pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi panouri solare termice, mai ieftine în 2023. TVA, scăzută cu 14%

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, în data de 12 ianuarie 2023, legea care reduce TVA de la 19% la 5% pentru pompele de căldură, panourile fotovoltaice şi panourile solare termice.

Proiectul de lege promulgat are ca obiect de reglementare completarea art.291 alin.(3) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul reducerii cotei de TVA, aferentă livrărilor de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi panouri solare termice, de la cota standard de 19%, la 5% asupra bazei de impozitare, în scopul reducerii consumului de energie electrică şi a dependenţei consumatorilor faţă de volatilitatea pieţei de profil.

Cristina Prună de la USR afirma în plen, în şedinţa în care s-a aprobat proiectul, că este vorba de o lege care încurajează investiţiile în sisteme de producere mici de energie, încurajarea prosumatorilor, dar şi în eficienţa energetică, prin instalarea de pompe de căldură, de asemenea, prin instalarea de panouri solare termice.

”Mă bucur, vă spun sincer, mă bucur că acest proiect a găsit susţinere transpartinică, că, în anumite comisii, de pildă, în Comisia pentru buget, finanţe, colegii şi-au adus contribuţia, prin amendamente, şi chiar au fost introduse acele kituri de instalare a panourilor fotovoltaice, în reducerea de TVA la 5%. Genul acesta de proiecte reduce, până la urmă, factura la energie, în plină criză energetică”, arăta ea.

Iniţiatoarea proiectului a mai precizat că prosumatorii din România pot să fie încurajaţi cu astfel de legi, stimulaţi să-şi instaleze acele panouri fotovoltaice, reducând taxele pe care statul le aplică asupra lor.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te