Conform datelor din 2023, peste 12% dintre români nu și-au putut asigura un confort termic adecvat acasă, iar alți peste 13% au acumulat restanțe la plata facturilor, a declarat la PRO Verde, Laura Nazare, coordonator al campaniei de transformare energetică la Bank Watch România.
Fenomenul, cunoscut sub numele de sărăcie energetică, afectează, astfel, peste 25% din totalul populației. Situația este cauzată de veniturile mici, de ineficiența energetică a clădirilor și de costurile mari ale energiei.
Soluțiile de până acum – subvențiile directe – au fost utile pe termen scurt, dar nu au rezolvat problema de fond.
Sărăcia energetică. Românii nu au bani să își achite facturile la curent electric
“A fost foarte bine că s-au implementat aceste măsuri de sprijin de ordin financiar, însă impactul lor este doar pe termen scurt, la nivelul populației. Sunt doar o soluție intermediară, ele nu sunt generatoare de schimbări de comportament de consum și nu promovează adoptarea de către populație a unor tehnologii pe bază de surse regenerabile de energie”, atrage atenția Laura Nazare.
În opinia sa, pentru a produce schimbări reale, România are nevoie de măsuri structurale, nu doar de intervenții temporare.
Soluția este Fondul Social pentru Climă. Cum funcționează
În acest context, Fondul Social pentru Climă, un nou instrument financiar european, promite să fie o soluție de transformare profundă. Fondul este parte din extinderea sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS2), care, din 2027, va include și emisiile din clădiri și transport.