Guvernul va aproba săptămâna aceasta salariul minim pe economie care va fi aplicat de la 1 ianuarie, stabilit la 4.050 de lei, după discuţiile avute cu patronatele şi sindicatele, a anunţat, luni, 28 octombrie 2024, prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Citește și: Cum pot primi angajații 800 lei în plus la salariu? Ce condiții trebuie să îndeplinească?
Salariul minim pe economie crește iar de la 1 ianuarie 2025 în România. Ce sumă a stabilit Guvernul
El a fost întrebat dacă decizia de majorare a salariului minim va fi luată în această săptămână de Guvern.
"Da, dar el are, după cum ştiţi, o aplicare de la 1 ianuarie. Care este urgenţa? Îmi scapă ceva mie. El este hotărât - 4.050, după discuţii cu patronate şi cu sindicate", a afirmat Ciolacu, după participarea la Summitul Autorităţilor Publice Municipale din România, informează Agerpres.
Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a declarat că măsura a fost convenită în cadrul Consiliului Naţional Tripartit din 16 octombrie 2024.
„De la 1 ianuarie salariul minim 4.050 de lei, se păstrează deducerea fiscală de 300 de lei şi pentru anul viitor. Ca să realizaţi dimensiunea impactului, discutăm de circa 1 milion de persoane doar cu salarii cuprinse între 3.700 de lei şi 4.050 de lei care vor beneficia de această creştere.
Citește și: Amendă uriașă dacă nu primești salariu la timp. Cum se schimbă Codul muncii?
Valoarea salariului net este de 2.550 de lei. (…) Evident, această creştere de salariu minim va antrena şi alte creşteri de salarii în interiorul unor companii sau instituţii pentru că va trebui să se facă diferenţierea în funcţie de responsabilitate, complexitatea muncii respective, vechimea în muncă”, a declarat Dumitru Costin, după Consiliul Naţional Tripartit din 16 octombrie 2024.
“Nu e suficient, e un pas înainte. Trebuie să vă reamintesc că, recent, Senatul a votat un amendament la proiectul de lege aprobat de Guvern, proiectul de lege care transpune Directiva europeană cu salariul minim”, a adăugat Dumitru Costin.
Citește și: Patronii, obligați să crească salariu angajaților care au 2 ani vechime. 1.800.000 români, vizați
Salariul minim, crescut cu 22,5% în jumătate de an
Secretarul general al Consiliului Naţional al IMM-urilor, Sterică Fudulea, a declarat, însă, după reuniunea Consiliului Naţional Tripartit, că salariul minim nu ar fi trebuit să se majoreze din nou.
“Propunerile noastre au fost, în primul rând, că nu ar fi trebuit să crească, pentru că este, deja, a doua creştere în şase luni de zile.
Discutăm, deja, de o creştere de încă 12% faţă de cea de la jumătatea anului, care a însemnat o creştere de 11%, şi asta înseamnă că începând cu anul viitor avem o creştere a salariului minim pe economie cu 22,5%.
Cu toate acestea, am propus ca acea facilitate de 300 de lei să rămână în continuare în această creştere a salariului minim pe economie şi să adăugăm, bineînţeles, şi acel procent de 5% deja, lansat în piaţă, astfel încât să fim cumva predictibili, şi să vedem lucruri realizabile, deja, în viitor.
Datorită faptului că avem o lege în Parlament, unde există un mecanism european de aplicabilitate a legii salariului minim pe economie, am căzut de comun acord să păstrăm pragul minim al acelui procent de 47%, care înseamnă 4.050 de lei, cu păstrarea acelui 300 de lei dedus din salariul minim pe economie”, a declarat Sterică Fudulea.