Românii care se încălzesc cu centrale pe gaz, „obligați” să renunțe la ele. Ce e sistemul ETS?

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 08.11.2024 - 15:50
Românii care se încălzesc cu centrale pe gaz, „obligați” să renunțe la ele. Ce e sistemul ETS? - Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ
Românii care se încălzesc cu centrale pe gaz, „obligați” să renunțe la ele. Ce e sistemul ETS? - Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ

Românii care se încălzesc cu centrale pe gaz vor fi „obligați” să renunțe la ele. Exploatarea lor se va scumpi atât de mult, mai ales din cauza taxării emisiilor, încât oamenii vor căuta alternative mai puțin poluante.

SHARE

Sistemul European de Comercializare a Certificatelor de Emisii (ETS) prevede introducerea, din 2027, a unei taxe pe emisiile de carbon asociate cu încălzirea rezidențială. Adică, o taxă pe „fumul” scos de centralele termice, fie ele pe gaz, peleți, lemn, etc. 

Românii care se încălzesc cu centrale pe gaz, „obligați” să renunțe la ele

Autoritățile de la București nu au anunțat încă nimic în ceea ce privește introducerea „taxei pe fum”, dar și România va fi nevoită să se alinieze ETS. 

Iar în România, o locuinţă din trei se încălzește cu centrală termică proprie. 

Citește și: Ce putere trebuie să aibă centrala termică pe gaz? Cum să alegi varianta potrivită pentru casa ta

„Aceste măsuri vor fi consecința indirectă a politicii climatice a Uniunii Europene, care vizează reducerea emisiilor de carbon prin trecerea la surse de energie mai eficiente”, a explicat Mihnea Cătuți, director de cercetare la Energy Policy Group (EPG), un grup independent de analiză în domeniul politicilor energetice și al schimbărilor climatice, relatează stirileprotv.ro.

ETS nu prevede explicit „eliminarea” centralelor de apartament, dar va face utilizarea lor din ce în ce mai costisitoare începând din 2027, „stimulându-i” astfel pe consumatori să facă tranziția către surse de încălzire mai ecologice, cum ar fi pompele de căldură, care sunt de patru ori mai eficiente.

Citește și: STUDIU Pui pompă de căldură și fotovoltaice în loc de centrală pe gaz? Se amortizează în 10-12 ani

„Scopul este de a scumpi costul de a utiliza combustibilii fosili. (…) Nu sunt afectați doar consumatorii casnici, ci inclusiv companiile, intreprinderile mici și mijlocii - foarte important.

În același timp, (dacă) facem mai scumpi combustibilii fosili, trebuie să facem mai ieftin consumul de energie electrică și să venim cu măsuri de creștere a eficienței energetice. (…) Sună ca perioadă lungă, dar de fapt este foarte scurtă, pentru că din 2027 deja prețul va începe să crească”, a explicat Mihnea Cătuți.

„Deși acum pare greu de crezut, aceste măsuri i-ar putea determina pe mulți români care stau la bloc să se rebranșeze la sistemele de încălzire centralizată.

Odată modernizate, acestea ar fi mai eficiente decât centralele pe gaz, deci încălzirea locuinței ar fi mai ieftină”, a mai explicat Mihnea Cătuți.

Citește și: Amendă de 30.000 lei pentru românii care nu își pregătesc apartementul de iarnă iarnă. Ce greșesc?

„Taxa pe fum”, între 800 lei pentru un apartament de 2 camere și 2.400 lei pentru un imobil de 120 mp

„Taxa pe fum”, ETS, pentru centralele termice proprii pornește de la circa 800 lei/an, la nivelul prețurilor actuale, plafonate, ale gazului (0,31 lei/kWh, TVA inclusă) și ETS 2023 de 80 euro/tonă, potrivit calculelor specialiștilor: 

- taxă ETS apartament cu 2 camere: circa 800 lei/an, la prețul gazului de 0,31 lei/kWh, TVA inclusă
- taxă ETS apartament cu 4 camere: circa 1.200 lei/an, la prețul gazului de 0,31 lei/kWh, TVA inclusă
- taxă ETS apartament/casă de 120 mp: circa 2.400 lei/an, la prețul gazului de 0,31 lei/kWh, TVA inclusă

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te