Pentru prima dată în istorie, producția de gaze a României a depășit toate celelalte state europene. În 2024 producția de gaze a țării noastre a ajuns la aproape 360.000 de terajouli (TJ), în timp ce Olanda a înregistrat o producție de 322.500 TJ.
România "rupe lanțurile" și devine cel mai mare producător de gaze din UE în 2024. Am depășit Olanda
Deși Olanda a extras un volum mai mare de gaze, respectiv 9,7 miliarde de metri cubi față de 9,4 miliarde de metri cubi în România, raportarea pe baza Puterii Calorice Superioare (PCS) a plasat România pe primul loc în topul producătorilor europeni.
Astfel, chiar dacă volumul extraților este mai mic, calitatea gazelor extrase a permis țării noastre să depășească Olanda în acest clasament.
În 2023, Olanda încă deținea primul loc în producția de gaze naturale din Uniunea Europeană, cu 394.186 TJ, urmată de România cu 356.572 TJ.
Citește și: România vrea autonomie energetică până în 2032. Burduja: „Ne dublăm producția”. Rolul Neptun Deep
În 2024, România a reușit să depășească Olanda în fiecare lună, cu excepția lunii ianuarie, consolidându-și astfel poziția de lider al producției de gaze din UE, potrivit b1TV.
Proporția redusă în consumul european de gaze
Deși România a devenit lider în producția de gaze naturale în Uniunea Europeană, aceasta acoperă doar aproximativ 3% din consumul total de gaze al statelor membre.
Citește și: Germania va cumpăra gaze românești din Marea Neagră. Când încep livrările Neptun Deep
Consumul intern de gaze al Uniunii Europene a fost de 12,7 milioane TJ în 2024, iar acesta este acoperit în mare parte din importuri, în special din Norvegia și Statele Unite ale Americii, care furnizează 90% din necesar.