Componența CEISD, o comisie aparent obscură dar care a devenit în nici trei ani de la înființare extrem de importantă, arogându-și aprobarea tuturor investițiilor făcute în România de peste 2 milioane de Euro, a fost trecută la secret.
Oficialii Guvernului susțin într-un răspuns pentru Newsweek România că s-a ajuns la secretizarea numelor celor care fac parte din această comisie din motive de siguranță națională.
“Componența Comisiei pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe (CEISD) este clasificată, potrivit deciziei prim-ministrului nr. 339 din 2 iulie 2025 (…)
Citește și: Am cheltuit cu peste 22.000.000.000 € mai mult decât am produs. Deficit de 7%
În calitate de stat membru al NATO și al Uniunii Europene, precum și de partener strategic al SUA și al altor aliați, România are responsabilitatea de a se asigura că există mecanisme eficiente de protecție a securității naționale și de prevenire a riscurilor care pot afecta ordinea publică, reziliența economică și autonomia strategică“, se arată înttr-un răspuns al Biroului de Presă al Guvernului pentru Newsweek România.
Citeşte şi: Ginerele lui Viktor Orban face cumpărături în România. Pe ce clădire-simbol dă 50.000.000 $?
Vezi mai jos decizia primului ministru Ilie Bolojan de secretizare a componenței CEISD
Comparații cu SUA, partenerul strategic
În același răspuns, oficialii guvernamentali compară rolul CEISD cu cel al puternicei instituții similare din SUA - Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS).
“România a instituit CEISD ca urmare a obligațiilor asumate prin Regulamentul (UE) 2019/452, care a creat un cadru european pentru cooperarea între statele membre și Comisia Europeană în domeniul examinării investițiilor străine.
În același timp, CEISD reflectă angajamentul României de a-și consolida parteneriatele strategice, în special cu Statele Unite ale Americii, OUG 46/2022 realizat cu sprijinul Ambasadei SUA și Department of Treasury al SUA, fiind inspirat de mecanismul de examinare american - Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS) “.
Făcute de investitori străini, dar și români.
Componența publică până la scandalul preluării EoN România de către MVM Ungaria
De la înființarea acestei comisii, în urmă cu trei ani, și până undeva în ianuarie 2025, componența acesteia a fost publică. Ce să se fi schimbat între timp?
“Din ianuarie 2025 a fost pusă la secret pentru că s-a considerat că se pune presiune pe membrii acesteia în cazurile sensibile. Cat am fost eu membru al acestei comisii nu am simțit vreo presiune. Din ce știu eu a fost sensibil cazul cu ungurii (n.r. posibila preluare de către compania de stat MVM Ungaria a unei divizii din Transilvania a companiei germane Eon). Nu știu alte cauze”, a declarat sub protecția anonimatului pentru Newsweek România un fost membru al acestei comisii.
Ultima componență CEISD disponibilă public i-a avut printre membri pe secretarul general al Guvernului, reprezentanți ai Consiliului Concurenței, ai câtorva ministere, dar și ai SRI și SIE.
Vezi aici ultima componență publică a CEISD înainte să fie secretizată.
Frână birocratică care se calcă pe atribuții cu Consiliul Concurenței
Numai că, confom surselor Newsweek România, CEISD a devenit deja o frână birocratică de care au început să se plângă pe la colțuri diverși investitori din cauza faptului că fie hârtiile sunt eliberate cu mare întârziere, fie Comisia și-a extins atribuțiile asupra tuturor investițiilor de peste 2 milioane de Euro.
În mod paradoxal, CEISD a început să se calce pe atribuții cu o altă instituție a statului român, Consiliul Concurenței, care asigură, în mod ironic, secretariatul comisiei. Iar președintele Consiliului Concurenței este membru de drept al CEISD.
CEISD aprobă investiții de peste 2 milioane de Euro, Consiliul Concurenței, de peste 4 milioane de Euro.
Sub protecția anonimatului, un investitor chiar autohton și nicidecum străin și-a exprimat nemulțumirea pentru faptul că se simte blocat ilegal de deciziile CEISD.
“Vreau să fac o investiție în România cu o majorare de capital social, suntem două firme românești și suntem blocați inexplicabil de acest CEISD. Nu înțeleg de ce trebuie să dau 20.000 Euro ca să îmi analizeze statul investiția? Avem o tranzacție de făcut și suntem blocați de CEISD. Iar dacă această perioadă se lungește prea mult mă pot trezit în situația în care cumpărătorul se răzgândește. Îmi este greu să înțeleg cum de a ajuns statul să se pronunțe pe libertatea capitalului când avem deja un tratat semnat cu UE care-mi garantează acest drept“, afirmă sursa citată.
Investitorul acuză că s-a format deja o mafie a caselor de avocatură care, în schimbul unei sume consistente, îți garantează că investiția îți va fi aprobată cu prioritate.
Sunt favorizați investitorii chinezi în dauna tuturor celorlalți?
Sursele citate susțin că, la nivelul CEISD, există un puternic curent de favorizare a investitorilor veniți din Republica Populară Chineză în dauna tuturor celorlalți. Și în ciuda faptului că răspunsul Guvernului la întrebările Newsweek România face referiri triumfaliste în legătură cu cooperarea cu SUA și UE.
Nimic despre China. Conform surselor Newsweek România, unul dintre cei mai activi membri ai CEISD până la decizia premierului Bolojan de săptămâna trecută a fost Cristina Trăilă, acum secretar general adjunct al Guvernului și în trecut avocat al companiei chinezești CRRC Sifang Quindao care a câștigat împreună cu compania românească Astra Arad SA contractul pentru livrarea a 100 tramvaie către Primăria Municipiului București.
În valoare de 160 milioane Euro din fonduri UE aflându-se de mai bine de un an în investiarea Parchetului European condus de Laura Codruța Kovesi.
Câte proiecte a aprobat și câte a respins CEISD?
În același răspuns, oficialii guvernamentali înșiră numărul de autorizații emise în cei trei ani de la înființare și menționează faptul că au respins o serie de investiții.
Cu aceeași secretomanie, fără să nominalizeze nici numele companiilor și nici sumele investițiilor analizate: “Activitatea de autorizare a investițiilor străine directe din punctul de vedere al securității naționale a început în anul 2022, când au fost emise 31 de decizii de autorizare. Anul următor au fost analizate 259 de cazuri, în anul 2024 au fost examinate 471 de dosare de investiții, iar în anul 2025, până la acest moment, au fost analizate 381.
Numărul notificărilor analizate a crescut, iar în prezent a ajuns, în medie, la 50 de cazuri pe lună, din care circa 10% necesită cercetare detaliată și eventuale respingeri sau sunt autorizări condiționate. Totodată, examinarea investițiilor străine directe presupune și o componentă esențială de cooperare cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, prin intermediul punctului național de contact, asigurând astfel schimbul de informații și alinierea la mecanismul european de cooperare.
Ulterior avizului emis de către CEISD, se emite fie o decizie de autorizare la Consiliul Concurenței, fie hotărâre de guvern în situația unui aviz cu condiții sau aviz negativ.
Deciziile de autorizare a investițiilor străine directe sunt publicate pe site-ul autorității de concurență, după eliminarea informațiilor confidențiale de către companii. (https://www.consiliulconcurentei.ro/documente-oficiale/concurenta/decizii/investitii-straine/)
La nivelul CEISD au fost respinse investiții în domenii precum: telecomunicații, energie, servicii portuare conexe, IT, industrie grea și transporturi. Motivul respingerii îl reprezintă existența unor riscuri la adresa securității naționale“.