România iese din banca unde a fost 50 ani membră alături de Moscova. În 2018, am depus 4.000.000 €

DE Petre Bădică | Actualizat: 28.02.2022 - 12:07
România iese din banca unde a fost 50 ani membră alături de Moscova. În 2018, am depus 4.000.000 €

După un parteneriat de zeci de ani, România iese dintr-o bancă creată de Uniunea Sovietică și în care mai sunt membre state foste comuniste. Anunțul oficial a fost făcut de guvern în acest sfârșit de săptămână. România deținea 7% din acțiuni.

SHARE

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a anunțat, în weekend, pe twitter că „Guvernul a decis să înceapă procedura de retragere din Banca Internațională de Investiții care servește interesele financiare ale Rusiei. Am vorbit cu colegii mei Ivan Korcok (ministru de externe slovac), Jan Lipavscky (ministru ceh de externe) despre asta”.  

Citește și: Armata ucraineană afirmă că ofensiva rusă încetinește și acuză trupele ruse că au lovit civilii

Din Consiliul de Administrație al Băncii fac parte 13 persoane. Din partea României reprezentant este Cucu Boni Florinela, care deține funcția de  Director General Director în Ministerul de Finanțe. Detalii AICI

România iese din banca unde a fost 50 ani membră alături de Moscova

„Banca a fost înființată și funcționează ca organizație internațională în baza Acordului interguvernamental de instituire a Băncii Internaționale de Investiții din 10 iulie 1970, înregistrat la Secretariatul Națiunilor Unite la 1 decembrie 1971 sub numărul 11417, cu modificările și reformularea periodică, împreună cu Carta Băncii, care este parte integrantă a Acordului. Acordul de instituire a IIB este un tratat internațional.

Citește și: Meta respinge atacul informațional asupra Ucrainei din partea Rusiei și Belarusului

Capitalul autorizat al IIB: 2 miliarde EUR.

Statele membre ale Băncii sunt Republica Bulgaria, Republica Cuba, Republica Cehă, Ungaria, Mongolia, România, Federația Rusă, Republica Slovacă și Republica Socialistă Vietnam.

Sediul Băncii este situat în Budapesta, Ungaria”, după cum aflăm de pe site-ul instituției.

Cu ce se ocupă banca

„IIB este specializată în finanțarea pe termen mediu și lung a proiectelor care vizează sprijinirea dezvoltării economice a statelor sale membre și care ar avea un impact pozitiv semnificativ social, economic și de mediu. Banca oferă finanțare directă și acordă împrumuturi în parteneriat cu alte instituții financiare, precum și prin bănci partenere”, arată un comunicat oficial.

2018: Capitalul a crescut prin contribuția României

„Anul trecut (2018 n.red.), țările membre IIB au deschis o nouă rundă de capitalizare a instituţiei. Capitalul propriu al Grupului a crescut cu 32 milioane EUR (sau 8,5%) și s-a ridicat la 408 milioane euro datorită contribuțiilor din Ungaria (10 EUR milioane) și România (3,7 milioane EUR)”, arată raportul din 2019 consultat de Newsweek România.

În 2018, Rusia avea 42% din capitalul vărsat al băncii, iar România avea 7,4%. (vezi mai jos).

Potrivit aceluiași document, Banca a o ferit, în 2018, un împrumut pe 7 ani către compania românească Gricover Credit, „unul dintre primii parteneri IIB în România; compania furnizează produse financiare dedicate exclusiv culturilor și crescătorilor de animale și este membru al Grupului Agricover, lider de soluții integrate pentru agricultură în România.

În 2020, premierul de atunci Florin Cîţu a anunţat că România nu va participa la majorarea de capital a Băncii Internaţionale de Investiţii, întrucât nu are nimic de câştigat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te