Este cel mai ridicat nivel de la criză de acum 15 ani, remarcă specialiștii, care pun situația pe seama inflației mari și a încetinirii economiei.
Record negativ în România! Aproape 20.000 de firme s-au închis anul acesta
Cele mai multe firme activau în comerț, sectorul care îi atrage pe antreprenorii aflați la început de drum.
La o plimbare prin București, multe dintre străzile altădată pline de magazine sunt acum pline de afișe care vestesc noi și noi falimente. Patronii au închis din cauza costurilor mari cu chiria și doar cei care au putut, s-au mutat în online.
Cele mai multe firme care au dispărut sunt din comerț, sector care, de altfel, atrage și cele mai multe înființări de afaceri. În doar o jumătate de an, 5.400 de firme din comerț au fost închise. Pe locul al doilea sunt activitățile profesionale, adică PFA-uri desființate, din diverse domenii - de la consultanță, la sectorul artistic -, iar pe locul al treilea apar construcțiile, cu 1.800 de închideri.
Inflația mare, limitarea accesului la împrumuturi, dar și încetinierea economiei au ajutat la luarea deciziei de a închide, spun specialiștii.
Florin Dragomir, reprezentant al Uniunii Practicienilor în Insolvență: „Foarte mulți dintre cei cu magazine fizice au închis în detrimentelor celor din online. Și efectele pandemiei au contat, acum se văd efectele. Comercianții sunt mânați de speranțe, pleacă de la o idee și investesc capital mult”.
Citește și: Marcel Boloş: „Nu trebuie luată nicio măsură fără să ascultăm vocile cetăţenilor”
În prima jumătate a acestui an, au fost dizolvate în total 19.442 de companii, cu 18% în plus faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Numărul este un vârf al ultimilor 15 ani, arată analiza unei companii specializată în insolvență.
Adrian Negrescu, reprezentant al unei companii de consultanță: „Este rezultatul deciziei guvernului de a impune fiecărei firme ca, de la 1 ianuarie, să aibă măcar un angajat. Sunt foarte multe microintreprinderi care funcționau fără angajați și pe care patronii le-au închis pentru a nu plăti mai multe taxe la stat”.
Răzvan este unul dintre tinerii ei.
Cele mai multe firme au dispărut din București, pentru că aici avem și cea mai intensă activitate economică. Capitala conduce cu peste patru mii de firme dizolvate, fiind urmată de Cluj, Constanța, Ilfov și Brașov, potrivit știrileprotv.ro.