În 2019, 1.3 milioane de metri cubi de bușteni au intrat în România. Producătorii români de lemn atenționează: prețurile la producția industrială de lemn cresc cu 39%.
Citește și: Ce taxe și impozite plătesc firmele care angajează expați în Bulgaria, Ungaria și România
Industria lemnului din România este afectată de scumpiri în lanț, inclusiv din cauza creșterii constante a volumului de buștean importat în ultimii ani. Producătorii români de produse din lemn, reprezentanți de asociația Prolemn subliniază că producția cantitativă a întregului sector a scăzut în prima lună a anului 2022 cu 45%, față de aceeași perioadă a anului trecut.
România este pe locul 20 într-un top mondial al importului de buștean
Aceleași date arată că primul exportator de lemn neprelucrat, la nivel mondial, este Noua Zeelandă. Țară de aproximativ aceleași dimensiuni cu România, cu o suprafață împădurită a terenului de 28%, Noua Zeelandă depășește până și Federația Rusă la nivel de exporturi lemn brut.
În același timp, reprezentanții industriei de profil din România spun că recoltarea de buștean la nivel național se ridică la doar 60% din potențialul total. Masa lemnoasă regenerată în România la nivel anual se ridică la 26 milioane de metri cubi arată datele Inventarului Forestier Național. Gradul de accesibilitate redus la o mare parte din fondul forestier național contribuie la valori de recoltare sub media europeană și sub potențialul de recoltare anual.
România, pe locul 10 mondial la creșterea suprafețelor împădurite din ultimul deceniu
Ultimul deceniu aduce o creștere medie netă a suprafeței împădurite a României, de 41.000 de ha/an. Datele sunt prezentate într-un raport ONU al Food and Agriculture Organisation, publicat în 2020. Întreg raportul poate fi citit aici: https://www.fao.org/documents/card/en/c/ca9825en