Profit și pierdere. Criptomoneda Ripple, retrasă din tranzacții, din cauza unui proces în SUA

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 23.02.2021 - 19:19
Criptomoneda Ripple, retrasă din tranzacții, din cauza unui proces în SUA. Foto Pexels.com
Criptomoneda Ripple, retrasă din tranzacții, din cauza unui proces în SUA. Foto Pexels.com

Ripple, criptomoneda emisă de compania XRP, a fost retrasă de la tranzacționare de pe mai multe platforme, din cauza unui proces intentat societății emitente de către autoritatea SUA de reglementare a valorilor mobiliare.

SHARE

Ripple era una dintre cele mai valoroase criptomonede până la momentul procesului deschis de autoritățile financiare din SUA, cu o capitalizare de 20 de miliarde de dolari. 

Criptomoneda emisă de compania XRP a fost retrasă, însă, de la tranzacționare de pe mai multe platforme de profil, pe perioada cât se desfășoară procesul. 

Ripple a fost creată și distribuită de fondatorii în 2012 și are rolul să faciliteze plățile transfrontaliere, dar autoritatea SUA de reglementare a valorilor mobiliare (Securities and Exchange Commission, SEC) a intentat o acțiune în justiție împotriva companiei pentru oferirea spre vânzare a unor instrumente financiare în valoare de 1,3 miliarde de dolari.

Citește și: Autoritatea de reglementare a bursei din SUA a dat în judecată Ripple, creatoarea criptomonedei XRP

XRP este acuzată că nu a respectat legea împotriva vânzării de instrumente financiare neînregistrate. Ripple a amenințat că își va muta sediul central în afara Statelor Unite din cauza acestei probleme, posibilele locații fiind Londra, Elveția, Singapore, Japonia și Emiratele Arabe Unite.

Avertisment de la Revolut pentru Ripple/XRP

Revolut, compania emitentă de carduri care permite tranzacționarea de criptomonede, și-a anunțat recent clienții că, din cauza procesului din SUA, unele burse au decis să retragă XRP de la tranzacționare.

„De asemenea, prețul XRP a devenit extrem de volatil. Săptămâna trecută am constatat o creștere semnificativă a prețului XRP în decurs de o zi, urmată de o scădere bruscă, cu aproape 50%. Prima dată de înfățișare în instanță la procesul SEC împotriva Ripple Labs Inc este 22 februarie 2021. Te încurajăm să urmărești evoluția acestui proces”, se arată într-un comunicat al Revolut, emis pe 21 februarie. 

Revolut amintește că bursele sale partenere continuă să permită tranzacționarea XRP, dar situția se poate schimba rapid.

„Dacă toate bursele nostre partenere ar retrage criptomoneda XRP de la tranzacționare, cel mai probabil am fi nevoiți și noi să o retragem. De asemenea, am putea fi nevoiți să dezactivăm tranzacționarea cu un preaviz foarte scurt dacă lichiditatea de la bursele noastre partenere scade și ne-ar deveni imposibil să cumpărăm sau să vindem XRP.

Citește și: Bitcoin, o investiție riscantă: scădere de 10.000 de dolari în câteva ore

Acest lucru ar însemna că s-ar putea să nu îți poți vinde soldul de XRP și să deții în continuare un sold al cărui preț ar putea scădea la zero (în scenariul cel mai pesimist). Din păcate, în acest moment nu oferim niciun serviciu care să îți permită să îți retragi soldul de XRP într-un portofel extern”, precizează Revolut în comunicat. 

Riști să rămâi cu banii dați pe Ripple/XRP blocați

Compania bancară avertizează că cei care au cumpărat Ripple, criptomonedă retrasă de la tranzacționare pe de unele platforme de specialitate, riscă să rămână cu banii blocați, în funcție de evoluția procesului din SUA.

„Încercăm întotdeauna să te anunțăm înainte de a suspenda utilizarea serviciului nostru de criptomonede, inclusiv cumpărarea și vânzarea de XRP, de exemplu. Totuși, este posibil să nu putem face acest lucru în caz de urgență.

De aceea, este important să îți reevaluezi în permanență atât soldul criptomonedelor deținute, cât și decizia de a accepta în continuare riscurile aferente.

Citește și: De ce a ajuns bitcoin la 50.000 de dolari

Este bine în special să îți verifici periodic ordinele de cumpărare și de vânzare – inclusiv eventualele cumpărături recurente și schimburi automate – pentru a fi sigur că îți convin în continuare la fel de mult ca în momentul în care le-ai configurat”, arată Revolut.

Compania reamintește clienților că valoarea unei criptomonede se poate modifica rapid. Este mult mai predispusă la fluctuații decât banii obișnuiți și poate să crească sau să scadă rapid în orice moment. Poate scădea chiar până la zero, ceea ce înseamnă că este posibil să pierzi toți banii investiți în achiziționarea de criptomonede.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te