Autoritatea de reglementare a bursei din SUA a dat în judecată Ripple, creatoarea criptomonedei XRP

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 23.12.2020 - 10:17
Foto: time24.news

Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare (SEC) a anunţat că a intentat o acţiune în justiţie împotriva Ripple, creatoarea cirptomonedei XRP, pentru oferirea spre vânzarea a unor instrumente financiare în valoare de 1,3 miliarde de dolari, informează Reuters.

SHARE

SEC a inclus în acţiune şi doi directori ai Ripple.

Ripple, compania cunoscută pentru criptomoneda XRP, anunţase deja, marţi, că se aşteaptă să fie dată în judecată de SEC, cu acuzaţiile că a încălcat legile privind protecţia investitorilor. În urma anunţului, XRP a scăzut cu circa 17%, la 46 de cenţi, potrivit CNBC.

Ripple este acuzată că nu a respectat legea împotriva vânzării de instrumente financiare neînregistrate, atunci când a vândut XRP investitorilor.

Directorul general al Ripple Brad Garlinghouse a spus că procesul SEC ”este fundamental greşit, din punct de vedere al legilor şi al faptelor”, el punând sub semnul întrebării şi momentul ales.

”XRP este o monedă şi nu trebuie să fie înregistrată ca un contract de investiţii. De fapt, Departamentul de Justiţie şi agenţia FinCEN a Trezoreriei au stabilit deja, în 2015, că XRP este o monedă virtuală şi alte autorităţi de reglementare din G20 au făcut acelaşi lucru. Nicio altă ţară nu a clasificat XRP ca instrument financiar”, a explicat Garlinghouse.

Acesta a  mai arătat că, ” timp de opt ani, SEC a permis fumcţionarea XRP ca monedă şi punem sub semnul întrebării motivaţia de a face această acţiune cu câteva zile înainte de schimbarea administraţiei. În loc să ofere un cadru de reglementări clar pentru criptomonede în SUA (preşedintele SEC) Jay Clayton a decis în mod inexplicabil să dea în judecată Ripple – lăsând ca activitatea legală să fie efectuată de următoarea administraţie”.

Clayton a anunţat în noiembrie că va demisiona din funcţia de preşedinte al SEC la sfârşitul acestui an, înainte de expirarea mandatului său, în iunie 2021.

Reprezentanţii SEC nu au fost disponibili pentru comentarii.

Cu o capitalizare de piaţă de peste 20 de miliarde de dolari, XRP este una dintre cele mai valoroase criptomonede. XRP a fost creată şi distribuită de fondatorii Ripple în 2012 şi are rolul să faciliteze plăţile transfrontaliere.

Ripple a ameninţat că îşi va muta sediul central în afara Statelor Unite din cauza acestei probleme, posibilele locaţii fiind Londra, Elveţia, Singapore, Japonia şi Emiratele Arabe Unite.

În pofida declinului de 17% consemnat marţi, XRP a crescut pe ansamblul anului cu circa 140%.

Bitcoin, care a atins săptămâna trecută un nivel nivel record de peste 23.000 de dolari pe unitate, a scăzut marţi cu peste 5%, la circa 22.620 de dolari pe unitate. Ether, a doua mare criptomonedă din lume în funcţie de capitalizarea de piaţă, a scăzut cu peste 7%, la 595 de dolari.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.