Poţi încasa sute de milioane de lei, anul acesta. Ce trebuie să faci? E bine pentru tine. Piața asigurărilor de viață a avut o evoluție remarcabilă în primele șase luni din 2024, arată datele ASF.
S-a depășit nivelul anului 2023, atât în ceea ce privește vânzările, cât și în ceea ce privește plățile. Un aspect nu tocmai pozitiv pentru piață, dar care arată că asigurarea de viață este un sprijin real în momente grele, este creșterea răscumpărărilor totale sau parțiale, adică lichidarea contractului înainte de termen.
Poţi încasa sute de milioane de lei, anul acesta. Ce trebuie să faci? E bine pentru tine
Firmele care vând asigurări de viață în România au achitat, în primele șase luni din anul 2024, peste 530 de milioane de lei, sub formă de despăgubiri și maturități, arată datele Autorității de Supraveghere Financiară(ASF).
Despăgubirile reprezintă sume plătite familiei celor decedați, precum și plăți pentru invaliditate permanentă. Adică pentru evenimentele asigurate care apar.
Maturitățile sunt contracte care au ajuns la final, fără ca riscul asigurat să se manifeste, adică asiguratul a rămas în viață și a primit suma acumulată, conform Economica.net.
Citeşte şi: Cu ce salariu mai rămâne în mână un român din Germania dacă primește 5.000 € / lună, brut?
Suma plăţilor făcute pe evenimente asigurate şi pe încheierile de contracte este cu peste 70 de milioane de lei mai mare decât în perioada similară a anului 2023. O creștere avem și în ceea ce privește plățile pentru răscumpărări parțiale și totale.
Răscumpărările apar atunci când clientul dorește să închidă contractul înainte de termen și, astfel, primește suma acumulată până atunci sau, după caz, suma stabilită în contract, sub formă de răscumpărare.
La acest capitol, avem plăți de peste 300 de milioane de lei, cu circa 80 de milioane de lei mai mult decât în anul 2023. În total, așadar, plăți de peste 830 de milioane de lei către populație, într-o perioadă dificilă.
Citeşte şi: „Trucul” simplu prin care poți avea o pensie mai mare la bătrânețe. Te costă doar 100 de lei
Au crescut, pe de altă parte, și vânzările asigurătorilor, la acest capitol, atât ca volum, cât și ca număr de contracte. Potrivit datelor ASF, numărul contractelor în vigoare a depășit 2 milioane, față de circa 1,8 milioane, la jumătatea anului 2023, în timp ce valoare primelor brute subscrise a fost de peste 2,3 miliarde de lei.
Doar în primele șase luni s-au încheiat peste 512.000 de contracte. Dar cum funcţionează mecanimsul, la nivelul tău? Plăteşte lunar o primă de asigurare care, faţă de câţi bani iei la evenimentul asigurat, este modică.
La câteva sute de euro lunar, după câţiva ani deja se adună sume de plată, la evenimentul asigurat sau la răscumpărare, foarte consistente. Dacă stai în contract până la finalizarea acestuia, vei primi de la asigirător o sumă extrem de consistentă.
Citeşte şi: Reapare în România o firmă de asigurări de poveste. Cum se va numi? Prin ce se distinge?
La producerea evenimentului asigurat, primeşti suma asigurată a contractului. La maturitatea contractului, primeşti toţi banii acumulaţi, la care se adaugă, la unele contracte, participarea la profit.
Banii aceştia pot fi primiţi de la asigurător în două versiuni: ori toţi odată, într-un cont de unde îi poţi accesa, ori sub forma unei rente viagere lunare consistente, timp de, să zicem, 20 de ani. Adică de exemplu ai ieşit la pensie la 65 de ani şi iei renta viageră lunară până la 85 de ani.
Sumele ajung la zeci de mii de euro sau chiar sute de mii de euro, în funcţie de prima lunară plătită şi, evident, de suma asigurată corespunzătoare acesteia.