Cu ce salariu mai rămâne în mână un român din Germania dacă primește 5.000 € / lună, brut?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 19.09.2024 - 16:11
Cu ce salariu mai rămâne în mână un român din Germania dacă primește 5.000 € / lună, brut? - Foto: freepik.com (rol ilustrativ)
Cu ce salariu mai rămâne în mână un român din Germania dacă primește 5.000 € / lună, brut? - Foto: freepik.com (rol ilustrativ)
Calcul salariu net
Calcul salariu net
Calcul salariu net 2
Calcul salariu net 2

Cu ce salariu mai rămâne în mână un român din Germania dacă primește 5.000 € / lună, brut? Sumele pe care le plătește la asigurări sociale și impozitul pe venit sunt substanțiale.

SHARE

Cu ce salariu mai rămâne în mână un român din Germania dacă primește 5.000 € / lună, brut? Calculul este foarte simplu. Însă nu toți oamenii primesc la fel. Veniturile diferă în funcție de mai mulți factori. 

Astfel că netul poate varia de la o persoană la alta, deși vorbim despre același brut. 

Cu ce salariu mai rămâne în mână un român din Germania dacă primește 5.000 € / lună, brut?

Să luăm de exemplu un salariu de 5.000 de euro brut/lunar. Conform calculatorului de salariu, aebs.org, angajatul va lua 3.144,75 euro în mână. 

Iată cum am calculat. Presupunem vorbim despre un angajat din Berlin, în vârstă de 45 de ani, se încadreză în categoria de taxe 4 (căsătorit, ambii soți au venituri), are asigurare obligatorie de sănătate și 1,7% asigurare suplimentară și, de asemenea, plătește asigurare de șomaj.

Conform calculatorului, impozitul pe venit pentru 5.000 de euro, în condițiile date mai sus este de 832,75 euro. Iar contribuția de asigurări sociale este de 1.022,50 de euro, astfel: 465 euro- asigurare de pensie, 65 euro- asigurare de șomaj, 407 euro merg la sigurarea de sănătate, iar 85 de euro, asigurarea de îngrijire.

Astfel că din salariul brut de 60.000 euro pe an, mai rămâne în mână cu 37.737 de euro pe an, adică 3.144,75 euro net/lunar.

Citește și: Românii din Germania ar putea munci și în weekend. „Trebuie să lucrăm din nou mai mult”

Categorii taxe ale sistemului de salarizare fiscal german

Sistemul german de taxe se împarte în 6 categorii, în funcție de circumstanțele de viață ale angajaților.

Categorie Taxe I: Persoane necăsătorite, divorțate sau căsătorite dar care nu locuiesc împreună și care nu se încadrează în categoria II sau III.

Categorie Taxe II: Persoane necăsătorite sau divorțate dar care locuiesc cu copilul/i lor și care au dreptul la alocația pentru copil.

Categorie Taxe III: Persoane căsătorite care locuiesc împreună. Foarte important pentru persoanele căsătorite unde unul dintre soți are un venit ridicat, în timp ce celalalt nu are nici un venit sau un venit mic. În mod ideal, persoana cu venit mai mic va avea categoria de taxe V, iar cealaltă persoană categoria de taxe III.

Categorie taxe IV: Persoane căsătorite care locuiesc împreună. Specific pentru angajații căsătoriți care primesc salarii similare. Ambele persoane vor avea atunci Categoria de taxe IV.

Categorie taxe V: Persoane căsătorite care locuiesc împreună. Unul dintre soți are un card fiscal de categoria III (mai multe informații găsiți la categoria de taxe III).

Categorie taxe VI: Pentru angajații care au mai mult de un angajator, care primesc salarii de la diferite companii și care vor avea nevoie de un al doilea sau al treilea etc. (în funcție de numărul de angajatori) card fiscal de categorie taxe VI. În mod ideal, angajatul cu un venit mai mic va primi Categoria de taxe VI.

Cine va trebui să plătească Taxa de Biserică?

Angajații care sunt membrii unei biserici vor trebui să plătească taxă de biserică. Rata de impozitare pentru biserică este dependentă de stat. În cele mai multe cazuri rata este de 9% din impozitul pe salarii.

Contribuțiile de asigurări sociale în Germania

Citește și: Schimbări pentru românii din Germania, de la 1 septembrie. Ce pregătesc autoritățile?

Contribuțiile de asigurări sociale sunt în general plătite jumătate de către angajat și jumătate de către angajator. Aceste contribuții sunt obligatorii, limitate la o taxă maximă, și conțin următoarele contribuții:

Asigurarea de pensie: 18,6% 2024 din salariul brut, va fi plătită jumătate de către angajat și cealaltă jumătate de către angajator.

Asigurarea de șomaj: 2,6% din salariul brut, vă fi plătită jumătate de către angajat și cealaltă jumătate de către angajator.

Asigurarea de sănătate suplimentară: Asigurarea de sănătate suplimentară este în majoritatea cazurilor de 1,1%. Angajatul însuși trebuie să aibă grijă cu privire la această taxă. Taxa poate varia în funcție de compania de asigurări incepend cu 1 ianuarie 2015. 

Asigurarea de îngrijitor: 3,05% din salariul brut, va fi plătită jumătate de către angajat și cealaltă jumătate de către angajator. Valoarea asigurării de îngrijitor va fi redusă pentru angajații care au un copil.

Scutiri taxe 2024: Un angajat cu un venit anual de 11.604€ nu va trebui să plătească impozit pe venit iar pentru angajații căsătoriți limitarea va fi de 23.208 €. 

În Germania trăiesc câteva sute de mii de români. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te