Poliţa obligatorie de locuinţe devine mai importantă decât cum era până acum

DE Florin Budescu | Actualizat: 04.12.2023 - 13:34
Poliţa obligatorie de locuinţe devine mai importantă - Foto: INQUAM PHOTOS/Alex Nicodim

Poliţa obligatorie de locuinţe devine mai importantă decât cum era până acum. Acum, ea va rămâne valabilă şi după schimbarea proprietarului.

SHARE

Poliţa obligatorie de locuinţe devine mai importantă decât cum era până acum. Acum, ea va rămâne valabilă şi după schimbarea proprietarului şi va fi obligatorie, la înregistrarea sau modificarea datelor unei locuințe.

De ani de zile, guvernele se confruntă cu această situaţie: locuinţele românilor nu sunt asigurate, pentru că poliţele obligatorii nu sunt bune.

Poliţa obligatorie de locuinţe devine mai importantă decât cum era până acum

Anume, pentru locuinţele şi casele de tip A (adică apartamente şi case construite pe structură solidă), prima de asigurare este majorată, din primăvară, la 130 de lei, dar suma asigurată a rămas aceeaşi: 20.000 de euro.

La casele de tip B (din chirpici etc.), prima este de 50 de lei, iar suma unică asigurată este de 10.000 de euro. De nenumărate ori, în mod repetat, sătenii din comunele sinistrate aşteaptă mila statului, atunci când casele le sunt distruse de viituri.

Pe de o parte, aceste prime şi sume asigurate nu sunt acoperitoare pentru casele şi locuinţele cărora se adresează, de tip A sau B.

Citeşte şi: Prețurile asigurărilor Casco, mai mari cu 72% pentru mașinile electrice. Care este motivul

Pe de altă parte, comisioanele prea mici pentru brokeri le fac neatractive: trebuie, dacă te duci în rural, să ştii că ai făcut mii de contracte, adică ai asigurat o comună întreagă, ca să îţi acoperi costurile deplasării.

Din acest motiv, de mai mulţi ani, guvernele caută metode de a obliga proprietarii să-şi asigure imobilele, în timp ce asigurătorii au izolat poliţele PAD într-un centru de profit comun, numit chiar PAD, pentru a izola eventualele pierderi, la nivelul pieţei.

De acum încolo, dacă un apartament asigurat este vândut, polița PAD rămâne valabilă, noul proprietar al locuinței devenind automat beneficiarul asigurării, conform Legii 115/2023.

Citeşte şi: Cu cât se scumpesc de azi asigurările locuințelor? Cum calculezi cât trebuie să plătești în plus

Până acum, la schimbarea proprietarului unei locuințe asigurate obligatoriu, cu prima achitată integral, polița PAD rămânea valabilă până la data trecută în contract, dar nu se amintea nimic despre beneficiarul poliței.

Prin Legea 115/2023 s-a stabilit că, începând din 11 noiembrie, primele pentru asigurarea obligatorie a locuinței se majorează. Același act normativ prevede și posibilitatea ca imobilele cu bulină roșie să poată fi asigurate, din această lună.

Pe de altă parte, după ce a fost modificată Legea 115/2023, acum, legislația privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor se modifică şi ea.

Fără PAD nu se poate

Legea 260/2008 stabilește acum, la articolul 10, că, “pentru înregistrarea sau modificarea înregistrării unei locuințe, în cartea funciară, proprietarul acesteia este obligat să prezinte un contract de asigurare obligatorie a locuinței”.

Anterior, actul normativ stabilea la art. 10 că persoana care devenea proprietara unei locuințe neasigurate era obligată să încheie un contract PAD, pentru aceeași locuință, în termen de cinci zile lucrătoare de la data autentificării titlului de proprietate.

Toate acestea (şi altele) sunt idei care circulă în piaţa Asigurărilor de mai mulţi ani. Dar problema de fond - lipsa acoperirii fondului imobiliar cu asigurări - tot nu este rezolvată.

După ce ţi-ai văzut sacii-n căruţă, anul viitor, nu mai faci PAD. Iar poliţele facultative, care sunt acoperitoare, sunt mai scumpe. Nu cu mult, sunt foarte accesibile, dar foarte puţini români le şi fac.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te