Măsurile, constând într-un regulament și o directivă, deja convenite cu Consiliul, au fost adoptate cu o largă majoritate de voturi: 433 pentru, 104 împotrivă și 13 abțineri, respectiv 473 pentru, 80 împotrivă și 27 abțineri.
Acestea au ca scop protejarea consumatorilor împotriva fluctuațiilor de prețuri. Eurodeputații s-au asigurat că aceștia vor avea acces la contracte cu preț fix sau dinamic și că vor fi bine informați cu privire la opțiunile disponibile, interzicând furnizorilor modificarea unilaterală a termenilor contractelor., scrie Antena3.
Parlamentul European ia măsuri pentru consumatorii de energie. Vor să pună stop facturilor mari
De asemenea, s-a garantat că statele membre ale UE pot interzice furnizorilor să întrerupă aprovizionarea cu energie electrică pentru clienții vulnerabili, chiar și în timpul disputelor cu aceștia.
Legislația include și așa-numitele "contracte pentru diferență" sau scheme echivalente, menite să stimuleze investițiile în energie. Prin aceste contracte, o autoritate publică va compensa producătorii de energie în cazul scăderii prețurilor pe piață, dar va colecta plăți de la aceștia în cazul creșterii prețurilor.
Utilizarea contractelor pentru diferență va fi permisă în toate noile investiții în producția de energie electrică, indiferent de sursa acesteia - fie din surse regenerabile, fie din energie nucleară.
Citeşte şi: Ministerul Economiei: Estimăm la de 6-7 mil. € alocarea pentru România din Fondul de Modernizare
De asemenea, textul stabilește un mecanism pentru declararea unei crize a prețurilor energiei electrice. În cazul prețurilor extrem de ridicate și sub anumite condiții, UE poate declara o criză regională sau la nivelul întregii UE, permițând statelor membre să ia măsuri temporare pentru a regla prețurile la energie electrică pentru întreprinderile mici și mijlocii și pentru marii consumatori industriali de energie.
”Această reformă pune cetăţenii în centrul organizării pieţei energiei electrice. Textul include măsuri de protecţie a cetăţenilor, în special a celor mai vulnerabili, şi de accelerare a utilizării surselor regenerabile de energie.
Citeşte şi: Sebastian Burduja: Principala nevoie în Energie devine stocarea
Parlamentul a făcut un pas înainte în democratizarea pieţei energiei, creând o structură care să răspundă eşecurilor expuse de criza energetică. Toţi consumatorii, inclusiv microîntreprinderile şi întreprinderile mici şi mijlocii, vor avea acces la preţuri pe termen lung, accesibile şi stabile", a declarat raportorul Nicolás González Casares (S&D, Spania).