Paralizia bugetară ameninţă Statele Unite. Mai sunt numai câteva ore până atunci

DE Florin Budescu | Actualizat: 30.09.2023 - 19:24
Paralizia bugetară ameninţă Statele Unite - Foto: Profimedia Images

Statele Unite se află la doar câteva ore de paralizia bugetară a administraţiei federale, în lipsa unui vot privind finanţarea acesteia, Este un scandal naţional, în care preşedintele Joe Biden şi republicanii îşi atribuie vina reciproc.

SHARE

Prima economie a lumii urmează să intre în shutdown, dacă nu are loc un acord de ultim moment, extrem de improbabil, iar 1,5 milioane de funcţionari urmează să fie privaţi de salarii, traficul aerian să fie perturbat şi vizitatorii parcurilor naţionale să găsească porţile închise.

Motivul este că nici una dintre cele două Camere ale Congresului, nici Senatul, controlat de democraţi, şi nici Camera Reprezentanţilor, controlată de către republicani, nu au reuşit să adopte o lege a Finanţelor, prin care să prelungească bugetul statului federal.

Paralizia bugetară ameninţă Statele Unite

Termenul-limită expiră la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică, la ora 4.00 GMT (duminică, ora 7.00 dimineaţa, ora României).

Cu un an înainte de alegerile prezidenţiale, cele două tabere se acuză reciproc de această situaţie, foarte nepoplară în rândul americanilor. Această criză bugetară va avea repercusiuni directe asupra războiului din Ucraina.

Casa Albă a cerut iniţial ca Legea Finanţelor să fie supusă votului aleşilor şi să cuprindă un ajutor militar şi umanitar destinat Ucrainei, în valoare de 24 de miliarde de dolari, conform News.ro.

Citeşte şi: Trump, locul 1 în sondaje. Opresc SUA ajutorul pentru Ucraina în 14 luni?

Conştient de riscul oboselii marelui său aliat american, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat săptămâna trecută o vizită în Congres, într-o încercare de a convinge Statele Unite să-l ajute să treacă linia de sosire, împotriva Rusiei.

Însă deblocarea unei asemenea sume pare tot mai incertă, având în vederea direcţia în care se îndreaptă negocierile purtate în culise.

O mână de aleşi republicani trumpişti refuză să deblocheze un nou ajutor Kievului, apreciind că aceste fonduri trebuie să fie alocate în gestionarea crizei migraţiei din Statele Unite.

Prăpastie politico-financiară

Aceşti locotenenţi ai lui Donald Trump, care dispun de o putere disproporţionată, din cauza unei majorităţi foarte fragile a republicanilor în Camera Reprezentanţilor, au împins deja Statele Unite pe marginea prăpăstiei politico-financiare, în urmă cu patru luni, în dosarul ridicării plafonului datoriei.

Ei au primit de la fostul preşedinte - care l-ar putea înfrunta pe Joe Biden, în anul 2024 - ordinul de a paraliza statul federal, dacă nu obţin câştig de cauză în toate dosarele bugetare aflate în dezbatere.

Preşedintele democrat Joe Biden consideră că mingea se află în terenul republicanilor din Camera Reprrzentanţilor.

Citeşte şi: Scenariu de coșmar. Experții militari se tem că Ucraina ar putea deveni următorul „Afganistan”

Din contră, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, ales cu preţul a numeroase înţelegeri cu trumpiştii, îi acuză pe democraţi că vor să paralizeze Guvernul.

În timpul preşedinţiei lui Donald Trump, Statele Unite au înregistrat cel mai lung shutdown, în iarna dintre anii 2018 - 2019.

Potrivit mai multor estimări, PIB-ul american a pierdur atunci peste trei miliarde de dolari. Cu câteva ore înainte de termen, America se pregăteşte de o nouă închidere totală sau parţială a serviciilor.

Dereglare majoră

Funcţionari au început să fie notificaţi cu privire la iminenţa acestei paralizii. Majoritatea celebrelor parcuri naţionale americane, ca Yosemite şi Yellowstone, îşi vor închide porţile.

Traficul aerian ar urma să fie foarte perturbat, deoarece controlorii de trafic aerian şi funcţionarii Agenţiei Securităţii Transporturilor (TSA) sunt de asemenea vizaţi.

Unii beneficiari de ajutoare alimentare ar putea să nu mai primească acest ajutor.

Fiecare săptămână de shutdown ar putea costa 0,2 puncte procentuale din PIB-ul Statelor Unite, în trimestrul patru, potrivit unei note a economiştilor de la Goldman Sachs.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te