Scenariu de coșmar. Experții militari se tem că Ucraina ar putea deveni următorul „Afganistan”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 30.09.2023 - 10:30
Imagine de război - Foto: Profimedia images
Imagine de război - Foto: Profimedia images

Sunt tot mai multe voci care cer ca un inspector general special să monitorizeze ajutorul acordat Ucrainei, pentru a monitoriza corupția. Același scenariu a fost luat în calcul și în cazul fondurilor de redresare acordate guvernului afgan.

SHARE

Un articol scris de colonelul Patrick Sullivan, director al Modern War Institute de la West Point, spune că răspunsul la aceste apeluri ar trebui să fie puse în aplicare cât mai repede cu putință.

Scenariu de coșmar. Experții militari se tem că Ucraina ar putea deveni următorul „Afganistan”

"Recenta înlăturare a ministrului ucrainean al apărării ne amintește o realitate importantă, chiar dacă incomodă - Ucraina are o problemă de corupție", scrie Sullivan.

 "Ar fi, de asemenea, o greșeală să confundăm statutul bine câștigat al ucrainenilor de războinici nobili pentru o cauză dreaptă cu noblețea în ansamblu; dreptatea și corupția pot coexista. Acestea sunt greșeli pe care Statele Unite le-au făcut în Afganistan, o experiență care arată pericolul existențial de a le repeta în Ucraina."

Sullivan susține că liderii americani au știut de la început despre problema corupției în Afganistan, la fel ca și în Ucraina. Cu toate acestea, nu pare să existe mai multă urgență în guvernul american pentru a pune stăpânire pe posibila gestionare defectuoasă a fondurilor de ajutorare sau a armelor decât în Afganistan.

"Asistența directă este practic ceea ce se întâmplă în Ucraina, cu patologii similare celor din Afganistan, care pot permite corupției să crească necontrolat.

Citește și: Putin numește 30 septembrie „Ziua Reunificării” cu teritorii ucrainene. Kievul îi spulberă armata

La fel ca în cazul cheltuielilor nesăbuite din timpul valului de ajutor al administrației Obama, Statele Unite și NATO se grăbesc să trimită arme și asistență materială în Ucraina, cu o supraveghere și o monitorizare a utilizării finale care nu sunt deloc ideale", scrie Sullivan.

"În timp ce viteza și volumul acestor livrări sunt probabil măsuri acceptabile de eficacitate pentru ceea ce ucrainenii au nevoie pe câmpul de luptă, ele agravează ceea ce coaliția va avea nevoie pentru a rămâne intactă și ceea ce publicul intern din Statele Unite și din alte țări NATO va avea nevoie pentru a continua să sprijine efortul de asistență."

Înalt general afgan: "Cred că SUA repetă același tipar ca în Afganistan"

Cel mai înalt general afgan în exil din Afganistan a declarat pentru 19FortyFive că vede eforturile SUA de a ajuta Ucraina din perspectiva unei experiențe de primă mână.

"Cred că SUA repetă același tipar ca în Afganistan", a declarat generalul Haibatullah Alizai, care a fost șeful Statului Major al Armatei Naționale Afgane atunci când Kabulul a căzut în mâinile talibanilor. "În Ucraina, ar trebui să înlocuiască conducerea cu cei din serviciile de informații sau din armată care nu sunt corupți".

Citește și: Tancurile Abrams și obuze cu uraniu sărăcit au ajuns în Ucraina. Putin e furios

Alizai spune că SUA au eșuat în Afganistan prin faptul că au oferit un sprijin logistic inadecvat și că au oferit soldaților afgani o pregătire inegală care nu a reflectat nevoile de pe teren. 

Alizai a studiat în unele dintre cele mai avansate colegii de război din Occident, inclusiv în cadrul Joint Services Command and Staff College din Marea Britanie. El a comandat soldați ai forțelor speciale afgane în lupte crâncene cu al-Qaeda și talibanii. Acest lucru îi oferă o perspectivă unică asupra războiului din Ucraina.

„Ucraina are nevoie de arme azi. „Mâine” poate fi prea târziu”

"Birocrația americană a dus Afganistanul la eșec. Încă îmi amintesc că americanii priveau Afganistanul ca pe o țară cu o situație normală, indiferent de situația critică de pe teren, cu o strategie de sprijin logistic, inclusiv de pregătire avansată", a declarat Alizai. "Acum, în Ucraina, se întâmplă același lucru. Ucrainenii au nevoie de logistică și de sprijin astăzi, dar SUA ar planifica aprovizionarea pentru anul viitor, ceea ce va fi prea târziu."

El notează că armata afgană avea nevoie de aviație și de sprijin pentru trupele care operau în zone din Afganistan unde nici cel mai înrăit soldat american sau NATO nu ar merge fără sprijin aerian. 

Armata afgană a cerut în repetate rânduri pregătire pentru operațiuni de noapte. Solicitările au început în 2014, dar nimic nu a fost aprobat până când a fost prea târziu.

"Apoi am luptat pentru asta în 2017-2018, și în 2019, apoi [am] primit antrenamentul pentru operațiuni aeriene de noapte în 2019. [Asta] a fost aproape prea târziu", a spus el. "Până atunci, talibanii au devenit ... mai puternici, iar forța aeriană și instruirea nu erau [adecvate pentru] situație."

El vede o dinamică similară în joc în Ucraina.

Un raport SIGAR din 2016 a remarcat că o corupție endemică a subminat efortul american de reconstrucție a Afganistanului după intervenția SUA și a NATO care a început în 2001.

"Corupția a subminat misiunea americană în Afganistan prin alimentarea nemulțumirilor și canalizarea sprijinului către insurgență", se arată în raport. "Guvernul SUA nu a acordat o prioritate ridicată amenințării corupției în primii ani ai efortului de reconstrucție".

Sullivan vede același scenariu desfășurându-se din nou în Ucraina.

"Ne aflăm la sfârșitul începutului în Ucraina. A sosit momentul să abordăm problema corupției prin intermediul modelului dovedit al inspectorului general special. Este puțin probabil să mai existe o altă oportunitate", scrie Sullivan.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te