Orașele unde factura la încălzire e 1.000 lei/lună pentru 2 camere la bloc: „Punem căciula în cap”

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 07.10.2022 - 15:25
Calorifer / Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Aproximativ 1,1 milioane de apartamente din România mai sunt racordate în momentul de față la sisteme de încălzire centralizată, din care aproape jumătate în București. Două municipii din sudul țării conduc detașat în top-ul celei mai scumpe gigacalorii.

SHARE

Costul căldurii și al apei calde în sistemele centralizate diferă de la un oraș la altul, în funcție de prețul gigacaloriei produse în localitate și de nivelul subvenției acordate de primărie.

Conform specialiștilor, pentru apă caldă și căldură, un apartament de două care consumă aproximativ 6-7 gigacalorii pe iarnă (noiembrie-martie). 

În prezent, municipiile mari din România cu cele mai mari facturi la căldură sunt Constanța și Craiova. 

La Constanța, de la 1 iulie 2022, gigacaloria costă, fără subvenții, 1.326,03. Cu subvenție, constănțenii vor plăti iarna aceasta 482,55/gigacalorie. Ceea ce înseamnă că, în lunile de iarnă plină, cu un consum mediu estimat la 2 gigacalorii/lună, pentru un apartament de 2 camere factura la încălzire ar putea ajunge și la 1.000 de lei pe lună la Constanța.

Citește și: Prima tentativă de fraudă din fonduri PNRR. Banii trebuiau folosiți pentru construirea unui spital

„În ianuarie 2022, un apartament de 41 mp a plătit 490 de lei pentru încălzire. Pentru următorul sezon acest preţ va fi dublu sau poate chiar mai mult. Cu subvenţia de la primărie, probabil că va fi puţin peste 1.000 de lei”, a declarat un administrator de bloc din Constanța.

„Mai oprim un calorifer. Punem căciula în cap (...) Ce să chivernisim, ce să strângem?”, a adăugat acesta, potrivit dobrogea.tv.

La Craiova, prețul gigacaloriei este de 702 lei, iar populația va plăti 499 de lei/gigacalorie, restul tarifului fiind subvenționat de primărie. Prin urmare, cu un consum mediu estimat la 2 gigacalorii/lună, pentru un apartament de 2 camere factura la încălzire ar putea ajunge și aici la circa 1.000 de lei pe lună.

Citește și: VIDEO În caz de atac nuclear, sub Catedrala Mântuirii Neamului se află 4 adăposturi antiatomice

Prețul actual al gigacaloriei în București este de 980 de lei. Din acești 980 de lei, consumatorii plătesc 280 de lei. Prin urmare, cu un consum mediu estimat la 2 gigacalorii/lună, pentru un apartament de 2 camere factura la încălzire ar putea ajunge în jur de 550 de lei pe lună.

La Arad, gigacaloria costă 1.156 de lei, iar populația plătește 398 de lei. Prin urmare, cu un consum mediu estimat la 2 gigacalorii/lună, pentru un apartament de 2 camere factura la încălzire ajunge aproximativ 800 de lei. 

La Iași, prețul achitat de populație pentru o gicacalorie este de 240 de lei, așa că, după aceeași „formulă”, factura la încălzire poate ajunge la circa 480 de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te