Resursele de ţiţei şi gaze naturale au fost descoperite în regiunile Oltenia şi Muntenia, din sudul României.
OMV Petrom, mare descoperire
Anterior, experţii în petrol afirmaseră în mod repetat că pe on-shore - adică pe pământ, nu şi pe off-shore - adică în perimetre marine sau oceanice, România are resursele foarte scăzute.
Anume, mai are ţiţei brut exploatabil, dar ţara fiind una dintre primele din lume unde s-a extras petrolul, pungile de petrol au materie primă la presiune scăzută şi costurile de exploatarea sunt ridicate, iar rezultatul este slab.
Spre comparaţie, ne-au explicat mai mulţi experţi, în Libia sau Algeria, "înţepi" cu un foraj, după un zăcământ, şi ţâşneşte ţiţeiul brut.
Citeşte şi: Guvernul vrea să prelungească cu 15 ani acordul de concesiune pentru OMV Petrom pentru petrol
Cumulat, descoperirile se ridică la peste 30 milioane bep resurse recuperabile, echivalentul a trei pătrimi din producţia realizată de OMV Petrom în anul 2022. Investiţia în campania de foraj de explorare a fost de aproximativ 20 de milioane de euro.
”OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, anunţă că a descoperit noi resurse de ţiţei şi gaze naturale în regiunile Oltenia şi Muntenia din sudul României.
Cumulat, descoperirile se ridică la peste 30 milioane bep resurse recuperabile, echivalentul a trei pătrimi din producţia realizată de OMV Petrom în anul 2022”, anunţă compania.
Citeşte şi: Iohannis, despre OMV Petrom: Dacă va plăti sau nu taxa, o să spună cei care au făcut normativul
Forajul de explorare şi testare a acestor trei sonde a avut loc în perioada iunie 2022 - aprilie 2023. Compania a investit în forajul de explorare aproximativ 20 de milioane de euro. Reducerea declinului producţiei „Romania produce ţiţei şi gaze de peste 150 de ani, iar in aceste condiţii identificarea de noi resurse presupune un efort semnificativ.
Noile descoperiri vor contribui la reducerea declinului producţiei noastre şi la continuitatea furnizării unor produse esenţiale pentru economie”, spune Cristian Hubati, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Explorare şi Producţie, conform News.ro.
Una dintre descoperirile făcute de OMV Petrom a fost în perimetrul de explorare Verguleasa, din regiunea Olteniei. Compania a identificat resurse de ţiţei care se ridică la aproximativ 20 de milioane bep în total, aceasta reprezentând cea mai mare descoperire de ţiţei a OMV Petrom din ultimele decenii.
Şi lângă Târgovişte
Descoperirea se află în proximitatea unei alte zone de exploatare, ceea ce oferă sinergii care vor contribui la începerea mai rapidă a producţiei. O altă descoperire a avut loc în perimetrul de explorare Târgovişte, unde au fost identificate resurse de ţiţei în cantitate estimată de 6 milioane bep.
Lucrările de testare au avut loc în aprilie 2023, iar cele premergătoare dezvoltării exploatării sunt în curs de pregătire.
O a treia descoperire a fost făcută în perimetrul de explorare Târgu Jiu şi au fost identificate resurse de gaze naturale de 7 milioane bep, echivalentul a aproape o treime din producţia de gaze naturale a României din anul 2022.
Începe extracţia
O a doua sondă este deja planificată pentru anul viitor, iar pregătirile pentru conectare sunt în curs. Toate descoperirile sunt rezultatul strategiei de explorare a companiei, concentrată pe oportunităţile din apropierea zăcămintelor existente, ceea ce facilitează dezvoltarea rapidă, conectarea şi producţia timpurie a resurselor nou descoperite.
OMV Petrom este cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW.
Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, grupul este prezent în România şi în ţările învecinate, prin intermediul a aproximativ 780 de benzinării, sub două branduri, OMV şi Petrom.