Guvernul vrea să prelungească cu 15 ani acordul de concesiune pentru OMV Petrom pentru petrol

DE Alin Crișan | Actualizat: 17.05.2023 - 19:32
Platformă petrolieră, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: INQUAM Photos/ Bogdan Chesaru

Guvernul adoptă miercuri o hotărâre de guvern privind prelungirea cu 15 ani a acordului de concesiune cu OMV Petrom pentru explorarea și producția de hidrocarburi din mai multe perimetre onshore.

SHARE

Este vorba despre „Actul adiţional nr. 5 la Acordul de concesiune a unor perimetre de explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră, aprobat prin HG nr. 287/2000 între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, pe de o parte, şi Societatea Naţională a Petrolului "Petrom" - S.A. Bucureşti, pe de altă parte.” 

Guvernul vrea să prelungească cu 15 ani acordul de concesiune pentru OMV Petrom pentru petrol

Actul adițional prevede prelungirea duratei concesiunii cu 15 ani, până la data de 12 septembrie 2042. 

Prelungirea duratei concesiunii va conduce la o durată totală a acordului de 45 de ani. 

„Adoptarea prezentului act normativ va conduce la modificarea Acordului de concesiune în ceea ce priveşte prelungirea duratei concesiunii cu 15 ani, până la data de 12 septembrie 2042. Titularul Acordului de concesiune, la data prezentului act normativ, este OMV Petrom S.A., cu excepţia a două perimetre - perimetrul I Adjud şi perimetrul VIII Urziceni Est, unde OMV Petrom S.A. şi Hunt Oil Company of Romania SRL sunt împreună titulari.

Prelungirea duratei concesiunii va conduce la o durată totală a Acordului de concesiune de 45 de ani”, se precizează în nota de fundamentare. Acordul de concesiune se referă la perimetrele: I Adjud, III-Berca-Arbănași, IV-Vălenii de Munte, V-Băicoi, VI-Târgoviște, VII-Urziceni Vest, VIII-Urziceni Est, IX-București, X-Craiova, XII-Pitești, XIII-Târgu Jiu, XIV-Marghita, XVIII-Istria.

Suprafața însumată a celor 9 perimetre este de 16.725,40 de km pătrați. La perimetrele I Adjud și VIII Urziceni Est, OMV Petrom a cedat părți de 50% către Hunt Oil Company of Romania S.R.L. 

„În prezent este în curs de derulare perioada de explorare, pe parcursul căreia titularii au explorat perimetrele care fac obiectul Acordului de concesiune, cu respectarea cadrului contractual si într-o manieră responsabilă, implicând un nivel al investițiilor ce a depășit în mod semnificativ programele minime de lucrări.

Cu alte cuvinte, titularii nu numai că şi-au îndeplinit programele minime asumate, dar au executat şi lucrări suplimentare semnificative. Numai pentru ultimele 3 extinderi ale perioadei inițiale de explorare, respectiv 2011-2014, 2014-2019 și 2019-2024, OMV Petrom S.A. a cheltuit peste 600 mil. euro până în prezent, ceea ce reprezintă de peste trei ori angajamentul financiar pentru perioada 2011-2024.

La rândul său, Hunt Oil Company of Romania S.R.L. a cheltuit în aceeași perioadă peste 86 mil. euro, ceea ce reprezintă de aproximativ 5 ori angajamentul financiar pentru respectiva perioadă. În prezent, este în curs de derulare programul minim de lucrări pentru cea de-a cincea perioadă de extindere, în valoare totală de 55 milioane euro, asumat prin Actul adițional nr. 4, cu scopul de a mări șansele de descoperire a noi zăcăminte de hidrocarburi potențial comerciale.

Lucrările de explorare deja efectuate pe parcursul acestei perioade de extindere au constat în reprocesare profile seismice, săpare sonde de explorare (inclusiv explorareevaluare), precum și studii geologice și geofizice, pentru care titularii au elaborat și transmis ANRM rapoarte și înregistrări ale datelor primare geofizice (diagrafii de sondă și înregistrări seismice)”, se mai arată în nota de fundamentare, potrivit digi24.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te