O nouă taxă apare. Sunt vizate anumite firme care folosesc recipiente, ce nu mai pot fi folosite iar

DE Alexandru Pop | Actualizat: 11.05.2023 - 10:00
Sticle returnabile - Foto: Pexels/Ron Lach/CC0

De anul viitor, firmele care introduc pe piață sticle și doze care nu mai pot fi folosite a doua oară vor datora în anumite condiții o nouă taxă. Este vorba despre companiile care nu-și ating obiectivele anuale stabilite, de returnare a ambalajelor folosite.

SHARE

Firmele vizate, care nu folosesc bine sistemul de garanție-returnare (SGR), vor datora la stat o taxă anuală, către Fondul pentru Mediu, conform unui proiect de OUG inițiat de Ministerul Mediului.

Apare încă o taxă

Practic, autoritățile vor să stimuleze, prin intermediul acestei noi taxe către Fondul pentru mediu, companiile care introduc pe piață sticle nereutilizabile, să facă eforturi pentru a atinge obiectivele anuale de returnare stabilite pentru SGR.

Proiectul de OUG trebuie să fie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial, pentru ca măsura să se aplice de la 1 ianuarie 2024.

Noua taxă, care va reprezenta fie echivalentul garanției de 50 de bani/ambalaj, fie dublul ei, va trebui să fie plătită când companiile nu reușesc să atingă obiectivele anuale de returnare a ambalajelor prin SGR.

Citeşte şi: Dezmembrarea și reciclarea mașinilor scoase din uz, noua provocare în industria auto

Plata contribuției se va face pentru diferența dintre cantitățile de ambalaje primare nereutilizabile corespunzătoare obiectivelor minime anuale de returnare și cantitățile de ambalaje nereutilizabile efectiv returnate, conform Avocatnet.

Documentul prevede „o contribuție datorată de către operatorii economici care introduc pe piață ambalaje primare nereutilizabile prevăzute în HG 1074/2021, privind stabilirea sistemului de garanție-returnare, pentru ambalaje primare nereutilizabile (...), calculată începând cu data de 01.01.2024 astfel:

- pentru fiecare unitate de ambalaj nereutilizabil din metal pentru care nu au fost îndeplinite obiectivele minime anuale de returnare, contribuția este egală cu [50 de bani]; 

- pentru fiecare unitate de ambalaj nereutilizabil din sticlă și/sau plastic, după caz, pentru care nu au fost îndeplinite obiectivele minime anuale de returnare, contribuția este egală cu [1 leu].”

Citeşte şi: „Reciclăm în România”, prima mega-campanie de educare privind colectarea separată a deșeurilor

Firmele sunt obligate, conform actului normativ, să realizeze următoarele obiective minime anuale de returnare a ambalajelor, prin SGR:

- în 2024: 65% sticlă, 65% plastic, 65% metal; 
- în 2025: 75% sticlă, 80% plastic, 80% metal; 
- începând cu 2026: 85% sticlă, 90% plastic, 90% metal. 

Proiectul Ministerului Mediului prevede că operatorii economici vor fi obligați să declare semestrial, până pe data de 25 a lunii următoare semestrului de raportare, „cantitățile de ambalaje primare nereutilizabile, respectiv unitățile de ambalaje primare nereutilizabile, cât și cantitățile de ambalaje primare nereutilizabile folosite, returnate și gestionate de către aceștia.”

Până când se plăteşte

Noua taxă de mediu se va declara și se va plăti anual, prin intermediul administratorului SGR, până la data de 25 ianuarie a anului următor, iar metodologia de calcul va fi stabilită, ulterior oficializării proiectului de OUG, prin ordin.

Banii colectați astfel vor fi folosiți la dezvoltarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor, pentru atingerea obiectivelor naționale în domeniu. SGR urmează să devină operațional de la 30 noiembrie 2023.

Mai precis, acesta vizează sticlele (din sticlă sau din plastic) și dozele (din metal) pentru băuturi alcoolice sau nealcoolice care au volume cuprinse între 0,1 și 3 litri.

Sistemul presupune în esență că, pentru fiecare recipient vândut unui consumator, firmele vor reține o garanție de 50 de bani, pe care o vor rambursa odată cu returnarea recipientului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te