Nuclearelectrica avansează Proiectul de Retehnologizare a Unității 1 a Centralei nucleare Cernavodă

DE Newsweek România | Actualizat: 08.03.2023 - 10:13
Nuclearelectrica avansează Proiectul de Retehnologizare a Unității 1 a Centralei nucleare Cernavodă
Nuclearelectrica avansează Proiectul de Retehnologizare a Unității 1 a Centralei nucleare Cernavodă

Nuclearelectrica avansează Proiectul de Retehnologizare a Unității 1 a Centralei nucleare Cernavodă printr-un nou acord cu grupul SNC-Lavalin, precizează un comunicat de presă al companiei.

SHARE

Nuclearelectrica SA avansează Proiectul de retehnologizare a Unității 1 a Centralei Nucleare CNE Cernavodă prin   selectarea companiei Candu Energy Inc., membră a Grupului SNC- Lavalin, pentru a efectua lucrări suplimentare de pre-proiect pentru reactorul CANDU® al Unității 1 de la Cernavodă, înainte de prelungirea duratei de viață a acestuia,   pentru a sprijini obiectivele de securitate energetică și de decarbonizare ale României.

În cadrul acordului pe doi ani, în valoare de aproximativ 65 de milioane de dolari, SNC-Lavalin va efectua servicii de inginerie de lungă durată și de inginerie front-end, în vederea pregătirii viitorului proiect de retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavodă.

Retehnologizarea va prelungi durata de funcționare a reactorului Unității 1 cu încă 30 de ani, până în anul 2060. „Retehnologizarea Unității 1 face parte din angajamentul Nuclearelectrica de a contribui la reenergizarea României prin energie curată, cu costuri reduse și disponibilitate 24/7.

Suntem mândri să valorificăm cei 26 de ani de expertiză nucleară la cele mai înalte standarde de siguranță și productivitate, să lucrăm alături de specialiști internaționali de top și să finalizăm acest proiect strategic pentru   securitatea energetică a României, pentru obiectivele de decarbonizare și pentru noua generație de specialiști",   a declarat Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.

Nuclearelectrica avansează Proiectul de Retehnologizare a Unității 1 a Centralei nucleare Cernavodă

Personalul specializat din cadrul diviziei nucleare canadiene a SNC- Lavalin va efectua lucrările de inginerie de proiectare și achiziție necesare pentru a executa modificările de proiectare și recomandările rezultate în urma evaluării SNC- Lavalin a stării de funcționare, realizată recent împreună cu Ansaldo Nucleare, ca parte a retehnologizarii Unității 1.

În plus, vor fi proiectate noile infrastructuri și clădiri care sunt necesare la fața locului pentru a susține activitățile de retubare a reactorului. De asemenea, în cadrul proiectului, SNC- Lavalin va lucra cu Ansaldo Nucleare, care va furniza servicii de inginerie pentru partea clasică a centralei, continuând parteneriatul pe termen lung dintre companii.

Alte organizații partenere Sargentand   Lundy, CITON și GE (General Electric) Steam Power, care vor furniza servicii   de inginerie asociate cu retehnologizarea Unității 1.

„Suntem   bucuroși   să   continuăm   parteneriatul   strategic   pe   care   îl   avem   cu   SNC- Lavalin, Ansaldo   Nucleare, Sargent and Lundy, CITON și GE (General  Electric) Steam Power ca profesioniști de top în industrie, și suntem dornici să avansăm proiectul de retehnologizare aUnității 1 a centralei nucleare de la Cernavoda, care va oferi României încă 30 de ani de energie curată în bandă.

Mai mult, prelungirea duratei de viață a Unității 1 va continua să aducă multiple  beneficii pentru România: păstrarea locurilor de  muncă de  înaltă calitate, precum și crearea de noi locuri de muncă, investiții în comunitate, o contribuție importantă la bugetul local și al statului, precum și proiecte pentru lanțul de aprovizionare local, ca parte a viziunii noastre de a crea un viitor sustenabil pentru generațiile următoare", a declarat Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica SA.

„Munca noastră de lungă durată la Cernavodă este un exemplu al modului în care ne operaționalizăm angajamentul de a proiecta un viitor mai bun pentru planeta noastră și pentru oamenii săi”,  a  comentat  Ian L. Edwards,  președinte și director general al SNC- Lavalin.

„Această prelungire a duratei de viață va oferi multor generații viitoare de români securitate energetică, energie eficientă din punct de vedere al costurilor și va permite României să beneficieze în continuare de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu peste 10 milioanede tone pe an, pe care reactoarele CANDU de la Cernavo da au realizat-o."

Începând cu anul 2029, prin retehnologizarea Unității 1, în SEN (Sistemul Energetic Național) vor fi livrați anual aproximativ 5,5 milioane MWh de energie curată, accesibilă, iar peste 5milioane de tone de CO2 vor fi evitate anual, timp de încă 30 de ani.

Unitatea 1 a centralei nucleare (CNE) Cernavoda, cu o putere instalată de 700 MW, a fost pusăîn funcțiune în 1996 și a livrat, până în prezent, 133 milioane MWh, reprezentând 9% dinconsumul național, pe o perioadă de 26 de ani.

De asemenea, Unitatea 1 a împiedicat eliberarea în atmosferă a 130 de milioane de tone de CO2.

Proiectul de retehnologizare a Unității 1, inițiat în 2017, este implementat în trei etape, în conformitate cu experiența și practica internațională în domeniu.

Faza I a Proiectului de retehnologizare a fost inițiată ca urmare a Hotararii nr. 9/28.09.2017, prin care acționarii SNN au aprobat Faza I a Strategiei de retehnologizare a Unității 1 de la CNE Cernavodă.  

Faza   I,   desfășurată   în   perioada   2017-2022, a constat în: demonstrarea capacității componentelor actuale ale reactorului Unității 1 de a funcționa mai mult de 210.000 de ore la puterea nominală, cel puțin până la  sfârșitul anului   2026,  finalizarea scopului lucrărilor din cadrul Proiectului de retehnologizare, precum și demonstrarea fezabilității Proiectului de retehnologizare, etapă care s-a finalizat în februarie 2022, odată cu aprobarea de către Adunarea Generală a Acționarilor a Studiului de Fezabilitate și a deciziei de investiție. Costul estimat al investiției este de 1,85 miliarde de euro.

Citește și: China amenință SUA: „Cu siguranță vom avea conflict și confruntare. În joc e viitorul umanității”

Faza a II-a, începută în februarie 2022,  se va desfășura până în 2026 și are în vedere următoarele activități principale:

- asigurarea resurselor financiare pentru realizarea Proiectului de retehnologizare a Unității 1;

- negocierea și acordarea contractelor de inginerie, achiziție și construcție (EPC);  

- achiziționarea de echipamente cu ciclu lung de fabricație;  

- evaluarea, pregătirea și programarea activităților ce urmează a fi desfășurate;

- obținerea avizului Comisiei Europene - articolul 41 din Tratatul Euratom;

- obținerea tuturor autorizațiilor și aprobărilor necesare pentru demararea proiectului etc.

Citește și: 8 MARTIE, ora 14.00, Newsweek RETAIL SUMMIT: Tendințele de consum în anul 2023

Faza a III-a, care se va desfășura în perioada 2027-2029, începe cu oprirea Unității 1 și constă în realizarea efectivă a lucrărilor din cadrul Proiectului de retehnologizare a Unității 1 în cadrul instalațiilor unității, precum și repunerea în   funcțiune a acesteia, în vederea exploatării comerciale pentru un nou ciclu de viață de 30 de ani, după anul 2029.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te