China amenință SUA: „Cu siguranță vom avea conflict și confruntare. În joc e viitorul umanității”

DE Elena Andrei | Actualizat: 08.03.2023 - 08:04
China amenință SUA/Foto: Profimedia Images

China amenință SUA: „Cu siguranță va fi conflict și confruntare între țările noastre”. Noul ministrul chinez de Externe, Qin Gang, a avertizat marți că Beijingul și Washingtonul se îndreaptă către „conflict și confruntare” dacă SUA nu își schimbă cursul.

SHARE

China amenință SUA: Cu siguranță va fi conflict și confruntare între țările noastre. Beijingul a adoptat un ton combativ într-un moment în care relațiile dintre rivali sunt la un nivel minim istoric.

În prima sa conferință de presă de la preluarea mandatului, la sfârșitul anului trecut, limbajul dur al lui Qin a părut să sfideze previziunile conform cărora China ar putea abandona diplomația sa agresivă în favoarea unei retorici mai moderate privind confruntarea privind comerțul, tehnologie, Taiwan, drepturile omului și invadarea Ucrainei de către Rusia.

Ministrul a acuzat că politica Washingtonului a „deviat complet de la poziția rațională”, a spus Qin în expunerea priorităților economice și politice pentru anul viitor.

China amenință SUA cu o confruntare. În joc e viitorul umenității

„Dacă Statele Unite nu pun frână, dar continuă să accelereze pe calea greșită, nicio bară de protecție nu poate împiedica deraierea și cu siguranță vor exista conflicte și confruntare”, a spus Qin, potrivit apnews.com

„O astfel de competiție este un pariu nesăbuit, miza fiind interesele fundamentale ale celor două popoare și chiar viitorul umanității.”

Qin a fost pentru scurt timp ambasador la Washington și și-a câștigat o reputație pentru condamnările tăioase ale criticilor Chinei când era purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

Citește și: VIDEO România vrea să cumpere un batalion de tancuri Abrams. Costă 500 de milioane de dolari

Comentariile lui Qin sunt ăn ton cu declarațiile liderului Xi Jinping într-un discurs adresat luni legislatorilor.

„Țările vestice conduse de Statele Unite au implementat izolarea, blocarea și suprimarea deplină a Chinei, ceea ce a adus provocări grave fără precedent pentru dezvoltarea națiunii noastre”, a declarat Xi, citat de agenția oficială de știri Xinhua.

Citește și: Cât te costă să produci curent pentru o cabană sau o casă la țară folosind doar panouri fotovoltaice

În fața acestui fapt, China trebuie „să rămână calmă, să mențină concentrarea, să lupte pentru progres, menținând stabilitatea, să ia acțiuni active, să se unească ca una și să îndrăznească să lupte”, a spus el.

Îngrijorare privind expansiunea Beijingului

Oficialii americani au devenit din ce în ce mai îngrijorați de obiectivele politice și economice expansive ale Chinei și de posibilitatea unui război pentru Taiwan - și mulți oficiali de la Washington au cerut SUA să facă un efort mai mare pentru a contracara influența chineză în străinătate.

În ultimele săptămâni, preocupările cu privire la spionajul chinezi asupra campaniilor de influență ale SUA și ale Beijingului au suscitat îngrijorări deosebite, iar oficialii din cele două țări au schimbat frecvent acuzații.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te