Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, care are o pensie de 18.000 de lei și un salariu de guvernator al BNR de 80.000 de lei, a afirmat, în contextul reformării statului și a acoperirii găurii de 12 miliarde de lei de la buget, că nu ai cum să faci un stat european când ai 27% venituri din PIB, iar dacă nu ne revenim o să vină o corecţie de piaţă “şi o să ne arunce o găleată de apă rece în cap, poate ne vom reveni”.
„Am vorbit de incertitudini la adresa prognozei, a scenariului de bază. Nu că am fi spus noi că atenționăm Guvernul că dacă va majora impozitele crește inflația. Nici nu este adevărat acest lucru. Numai unele impozite majorate duc la creșterea inflației și anume cele directe, pe consum, accizele și TVA-ul. Celelalte impozite, pe venit de exemplu, pot să aibă chiar efect contrar. E mai greu de calculat la creșterea impozitelor pe venituri. Ea duce la scăderea cererii agregat, oamenii câștigă mai puțin și scade cererea agregat. S-ar putea chiar să scadă prețurile, dacă majorezi impozitele pe venit”, a spus guvernatorul
El a precizat că toate serviciile publice sunt subfinanţate şi că există evaziune atunci când sunt atâtea excepţii fiscale.
Citește și: Legea ce interzice cumulul pensiei cu salariul nu i se aplică lui Isărescu. Va lua 100.000 lei/lună
“Anul trecut, inflaţia a fost mai mare decât cea prevăzută în construcţia bugetară. La o inflaţie mai mare, bineînţeles că veniturile au fost mai mari. În anul acesta, chiar dacă nu a scăzut suficient, inflaţia nu mai este atât de mare. (…) Anul trecut s-a gândit pe un buget cu o inflaţie mai mică, a fost de 16%, au avut venituri mai mari. Deci noutatea este că în acest an inflaţia se apropie de ceea ce am ţintit şi nu mai au venituri în plus. Asta este un lucru”, a explicat guvernatorul BNR.
El a completat că toate serviciile publice sunt subfinanţate.
Citește și: Val de angajări la stat, înainte de „austeritatea” promisă de Ciolacu. 3 posturi, la Cancelaria sa
“Un al doilea element este, după părerea mea, este această iluzie cu statul minimal. Românii vor stat minimal. Nu vor stat minimal, vor impozite mai mici ca în orice ţară.
Ce firmă, ce persoană fizică vrea impozite mari?
Românii vor un stat ca afară, cu autostrăzi, cu educaţie, cu spitale şi aşa mai departe. Acestea sunt servicii publice sau activităţi publice care sunt costisitoare. Tot timpul au fost subevaluate.
Citește și: Motorina a sărit iar de pragul de 7 lei. Guvernul vrea să crească acciza pentru bani la buget
Observ cu durere, ca român, discuţia continuă cu statul minimal, cum să faci stat european cu 27% venituri din PIB?
Trebuie să ne revenim. Dacă nu ne revenim, o să vină o corecţie de piaţă şi o să ne arunce o găleată de apă rece în cap, poate ne vom reveni. Nu ai cum să faci.
Uitaţi-vă la toate serviciile publice, toate sunt subfinanţate. E diferenţă mare. Vezi că ai numai 27% din PIB, vorbeşte într-una că nu se încasează cum trebuie”, a mai transmis Isărescu.
El a reamintit că aceeaşi discuţie era şi în urmă cu 23 de ani, când era premier.
“Eram premier şi era aceeaşi discuţie. Sunt 23 de ani de atunci. Există evaziune. Când ai atâtea excepţii fiscale, cum să nu existe evaziune? Se numeşte optimizare fiscală, nu? Aşa se numeşte optimizare fiscală şi sunt acceptate de atâţia.
Era o poveste a lui Creangă, cu omul ăla care încerca să care apă cu ciurul.
Când ai un sistem fiscal cu atâtea, să spunem, excepţii şi vorbeşti întruna că nu are loc o colectare bună şi dai vina pe ANAF şi pe cine mai vrei. Trebuie să simplificăm sistemul fiscal, asta este treaba Guvernului. (…)
Nu ai cum să faci stat european cu 27% venituri din PIB şi tot timpul, adică tot timpul aşteptăm să vină altcineva să ne finanţeze, să ne rezolve problemele.
De aici trebuie privite lucrurile cu rigoarea necesară şi cu realism”, a mai afirmat Isărescu, relatează News.ro.
Citește și: Gabriel Biriş, după măsurile fiscale ale Guvernului: "Închid România pentru marii investitori"
Isărescu: Instituţiile statului, dacă dorim să funcţioneze cum trebuie, nu trebuie să le răscolim în fiecare zi cu reformele
Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a mai declarat că, dacă se doreşte ca instituţiile statului să funcţioneze cum trebuie, ele nu trebuie ”răscolite” în fiecare zi, cu reformele.
El a precizat că instituţia pe care o conduce sprijină Guvernul să găsească soluţii, dar este decizia Executivului în legătură cu reforma aparatului de stat, nu a BNR.
Guvernatorul BNR a fost întrebat, miercuri, 9 august, într-o conferinţă de presă, cum i se pare această reformă a aparatului de stat prin care Guvernul încearcă să reducă din cheltuieli.
”Este o decizie politică. Nu este uşoară. Aşa cum oamenii de afaceri spun: vrem predictibilitate, vrem să putem să privim în viitor, la fel şi instituţiile statului, dacă dorim să funcţioneze cum trebuie, nu trebuie să le tot răscolim în fiecare zi, cu reformele.
Aici e o treabă grea. E o decizie politică.
Eu am făcut o reformă în anul 2000 şi ştiu cum e. Problema României este mult mai serioasă din punct de vedere fiscal decât se discută pe bucăţele.
De ce? Pentru că se spune: vrem o ţară ca afară. Vrem servicii publice de calitate, vrem autostrăzi, vrem şcoli de calitate, vrem spitale şi sănătate de calitate. Şi dacă le aduni toate aceste cerinţe, ajungi la 40-50 la sută din PIB.
Eram premier, stăteam la masă tot într-un guvern de coaliţie, cererile erau 40%. Şi trebuia să rezolv problema. 40% să le acopăr cu numai 32%. Măi să fie.
Dar acum sunt mai mult de 40% şi vrem să le acoperim cu 27% din venituri. Treabă grea. De aia sprijinim Guvernul să găsească soluţii. Este decizia Guvernului, nu este a noastră”, a afirmat Mugur Isărescu, potrivit News.ro.