Rezultatele alegerilor prezidențiale și faptul că premierul Marcel Ciolacu și-a anunțat demisia au generat agitație mare în piață.
Banca Națională a României a cheltuit aproape 2 miliarde de euro, pentru a ține stabil cursul valutar, dar și pentru a împiedica euro să sară de pragul psihologic de 5 lei.
Ca urmare a rezultatului alegerilor, investitorii au încercat să scape de lei și au cumpărat masiv euro, ceea ce fără intervenția Băncii Naționale ar fi dus la o prăbușire a monedei naționale.
Măsură disperată a lui Isărescu, ca să nu sară cursul de 5 lei/euro: „A cheltuit 2.000.000.000 €”
”În ultima perioadă, a apărut o schimbare importantă pe piața valutară. Intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ.
În consecință, pentru a tempera aceste mișcări, trebuie atrasă lichiditatea din piață și dobânzile să crească. BNR va căuta un optim pentru această situație”, a spus Dan Suciu.
Aceasta este o operaţiune repo de injectare de lichiditate în piaţă (cea de tragere de lichiditate din piaţă se numeşte rever-repo). Pentru a se proteja, investitorii nu au mai intrat cu bani în piaţă, după aflarea rezultatelor alegerilor, şi a fost necesar ca acest deficit de lichiditate să fie acoperit de BNR.
Citeşte şi: Curs BNR luni, 5 mai. Cum sunt euro și dolarul, față de leu, cu George Simion în turul al doilea?
Banca centrală nu a mai făcut de mult timp acest lucru, dar acum această acţiune de protecţie a cursului a fost necesare. Dacă această reacţie de protecţie a investitorilor se va regăsi în curs, urmează să vedem în continuare.
Moneda naţională s-a depreciat luni, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9775 lei, în creştere cu 0,02 bani faţă de cotaţia precedentă, de 4,9773 lei.
De asemenea, leul a pierdut teren în faţa dolarului american, care a fost cotat la 4,3903 lei, în creştere cu 0,52 bani (+0,12%), comparativ cu vineri, când s-a situat la 4,3851 lei.
Citeşte şi: Curs BNR vineri, 2 mai. Cum sunt euro și dolarul, față de leu, între 1 Mai şi week-end?
În schimb, moneda naţională s-a apreciat în raport cu francul elveţian, calculat de BNR la 5,3278 lei, în scădere cu 0,52 bani (-0,09%), faţă de 5,3330 lei, cotaţia anterioară.
Mugur Isărescu, conferinţă de presă despre raportul trimestrial al inflaţiei - Foto: INQUAM PHOTOS/George Călin