„Pentru că mă concentrez pe energie, văd lumea puțin diferit. Avem această amenințare clară a încălzirii globale și ceea ce creează pentru întreaga planetă. Așa că există acest efort real de a intra în economia de tranziție către energia sustenabilă, curată, de a ne îndepărta de combustibilii fosili.
Eu sunt un tip care se ocupă de combustibili fosili. Știți, tocmai am dezvoltat primul câmp de gaze din Marea Neagră din România din ultimii peste 30 de ani, dar sunt pe deplin conștient de faptul că trebuie să trecem de la combustibilii fosili în beneficiul planetei la ceva care este sustenabil.
Citește și: Răzvan Mustață, la Independence Day Forum: Inflația e cea mai mare provocare economică globală
În același timp, avem o amenințare clară la adresa securității energetice din cauza a ceea ce s-a întâmplat în Ucraina și am văzut cum economiile mișcă <<Cerul și Pământul>> pentru a încerca să-și stocheze energia, pentru că, știți, dacă nu ai energie economia, totul se prăbușește.
E interesant pentru România, pentru că ambele lucruri se îmbină într-un mod pozitiv. România poate oferi lumii o soluție care să aibă grijă de ambele lucruri.
În primul rând, în perioada de tranziție, cred pe deplin că avem nevoie clar de gaze naturale. Nu vom fi capabili să compensăm altfel trilioanele de kilowați oră de energie de care vom avea nevoie peste noapte.
Cu siguranță, însă, gazele naturale pot avea grijă de asta în timp ce facem tranziția.
România are din abundență gaze. Știți, Marea Neagră are 150 de miliarde de metri cubi în spatele conductelor. Deci sunt acolo, sunt acolo pentru a fi exploatate. Și foarte puține țări au această capacitate de a deschide robinetul și de a furniza gaze naturale. România are pentru sine și chiar pentru a furniza pe o piață vest-europeană înfometată, care este disperată după gaz.
Citește și: Adrian Zuckerman, fostul ambasador al SUA la București: România, un apărător al securității globale
În același timp, tranziția pare pare foarte interesantă pentru România, pentru că dispune în special energia eoliană offshore din Marea Neagră. Vorbesc de 76 de gigawați de energie potențială în Marea Neagră.
Așadar, România are o soluții pe termen scurt și pe termen lung care pot aduce beneficii și economiei. Doar România are aceste lucruri, în comparație cu multe alte țări care tânjesc după aceste beneficii.
Vestea proastă este că este foarte greu de executat în România. Am avut un an îngrozitor de greu să ducem la bun sfârșit dezvoltarea noastră la Marea Neagră și vom vorbi mai târziu despre următorul nostru proiect în energie, care este eolian. Mi-e teamă că și acolo vom întâmpina greutăți similare”, a declarat Mark Beacom, CEO al Black Sea Oil & Gas Romania, în cadrul primului panel al evenimentului Independence Day Forum, desfășurat pe 5 iulie Hotelul Alexandrion Experience din Sinaia, pe tema „THE CHALLENGES OF THE GLOBAL ECONOMY”.
Citește și: Nawaf Salameh, Alexandrion Group: E foarte important ca România să aibă conexiuni economice globale
Independence Day Forum
Miercuri, 5 iulie, la Hotelul Alexandrion Experience din Sinaia, s-a desfășurat "Independence Day Forum", o conferință centrată pe cei peste 140 de ani de relații diplomatice SUA - România și pe parteneriatul strategic de peste două decenii dintre cele două țări.
„Independence Day Forum” a fost găzduit de fostul ambasador al Statelor Unite la București, între anii 2019 și 2021, Adrian Zuckerman, și Dr. Nawaf Salameh, președinte fondator al Alexandrion Group.
„Independence Day Forum” a avut două paneluri: „THE CHALLENGES OF THE GLOBAL ECONOMY” și „A ROADMAP FOR BLACK SEA SECURITY”.
În prima parte a dezbaterii, „THE CHALLENGES OF THE GLOBAL ECONOMY”, printre speakeri sau numărat Răzvan Mustață, decan al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, Mark Beacom, CEO al Black Sea Oil & Gas Romania și Craig Martin, International Head for Restructuring, DLA Piper.
La cel de-al doilea panel, „A ROADMAP FOR BLACK SEA SECURITY”, au luat cuvântul invitați precum T. Ulrich Brechbuhl, fost consilier al Departamentului de Stat și subsecretar interimar pentru diplomație publică, Adrian Cioroianu, fost ministru al Afacerilor Externe și director al Bibliotecii Naționale a României, și George Scutaru, CEO al New Strategy Center și fost consilier pe probleme de securitate națională al președintelui României.
Ambele paneluri au fost moderate de Sabin Orcan, directorul general al Newsweek România, ediția românească a cunoscutei publicații americane fiind partener media exclusiv al evenimentului.