Noile norme suprapuse peste încetinirea naturală a economiei României sub ritmul de creștere potențială de 5% pe an și peste creșterea rapidă a dobânzilor de piață vor arunca România în recesiune până în alegerile Prezidențiale din 2019, respectiv până în momentul expirării mandatelor actualilor membri ai CA BNR.
Scenariul pe care a mers Isărescu este identic cu cel practicat în 2008, când pentru a putea să își renegocieze doar prelungirea propriului mandat cu Președintele de atunci Băsescu a provocat recesiune în România cu mult înaintea influențelor externe.
O comparație în oglindă a deciziilor de politică monetară și de credit din 2008 și 2018 precum și a condițiilor generale sunt concludente pentru premeditare și intențiile private.
În 2008 economia încetinea natural deși Isărescu dezinforma Parlamentul României că nu există o criză de lichiditate în piață ( Robor sărise de la 6% la 46% iar în swapuri O/N se tranzacționa la 1.000%) și că economia României va crește în următorii 10 ani cu 5% pe an.
În 2008 dobânzile de piață Robor au urcat în 7 luni sub influența deciziilor de politică monetară și de credit ale Guvernatorului Isărescu de la 6% la 46%, de “doar” 7 ori.
În 2018 dobânzile de piață Robor (începând cu septembrie 2017) au urcat în 8 luni sub influența deciziilor de politică monetară și de credit ale Guvernatorului Isărescu de la 0,69% la 3,59% ,de “doar” 5 ori.
Este relevantă amplitudinea mișcării în multipli de dobândă inițială nu doar pentru că acolo a fost calculat gradul de îndatorare dar și pentru a vedea violența mișcării și a vitezei sporite de propagare asupra economiei reale prin mecanismul de transmitere a deciziilor de politică monetara și de credit.