Lockheed Martin Corporation a raportat vânzări nete de 18,9 miliarde de dolari în al patrulea trimestru din 2023, comparativ cu 19,0 miliarde de dolari în al patrulea trimestru din 2022.
Profitul net în trimestrul patru din 2023 a fost similar cu cel din 2022, de 1,9 miliarde de dolari, respectiv 7,58 și 7,40 dolari pe acțiune.
Fluxul de numerar provenit din operațiuni a fost de 2,4 miliarde de dolari în al patrulea trimestru din 2023, față de 1,9 miliarde de dolari în al patrulea trimestru din 2022. Iar fluxul de numerar liber a fost de 1,7 miliarde de dolari în al patrulea trimestru din 2023, față de 1,2 miliarde de dolari în al patrulea trimestru din 2022.
Citește și: Lockheed Martin şi Aerostar deschid, la Bacău, un centru de service pentru elicopterele Black Hawk
Lockheed Martin a încheiat 2023 peste așteptări
Vânzările nete în 2023 au fost de 67,6 miliarde de dolari, față de 66,0 miliarde de dolari în 2022. Profitul net în 2023 a fost de 6,9 miliarde de dolari, sau 27,55 dolari pe acțiune, față de 5,7 miliarde de dolari, sau 21,66 dolari pe acțiune, în 2022.
Încasările din operațiuni în 2023 au fost de 7,9 miliarde de dolari, față de 7,8 miliarde de dolari în 2022. Iar fluxul de numerar liber în 2023 a fost de 6,2 miliarde de dolari, față de 6,1 miliarde de dolari în 2022.
"Finalul solid al anului 2023 și rezultatele noastre pe tot anul reflectă cererea puternică și continuă pentru portofoliul nostru de soluții tehnologice avansate de apărare din toate domeniile.
Afacerile au atins un nivel record de 160,6 miliarde de dolari, iar vânzările au crescut cu 2% de la an la an, ajungând la 67,6 miliarde de dolari", a declarat Jim Taiclet, președinte și director executiv al Lockheed Martin.
Citește și: Lockheed Martin va colabora cu companii europene la centrul de instruire pentru F-16 din România
"În 2023, am investit 1,5 miliarde de dolari în cercetare și dezvoltare și alte 1,7 miliarde de dolari în cheltuieli de capital pentru a crea, accelera și perfecționa dezvoltarea unor capacități inovatoare de securitate pentru secolul XXI.
În conformitate cu așteptările noastre, am generat un flux de numerar liber de 6,2 miliarde de dolari pentru acest an, susținând o creștere puternică a fluxului de numerar liber pe acțiune, și am returnat peste 9 miliarde de dolari acționarilor prin dividende și răscumpărări de acțiuni”, a explicat Jim Taiclet.
Previziunile Lockheed Martin pe termen scurt și mediu
"Privind în viitor, până în 2024 și dincolo de această dată, oportunitățile noastre de a sprijini securitatea globală pentru guvernul SUA și aliații săi rămân solide cu tehnologii tradiționale și revoluționare.
Echipa noastră va continua să realizeze viziunea pentru platformele și sistemele integrate de securitate pentru secolul XXI, lucrând cu partenerii industriali și comerciali pentru a crea și maturiza soluții de descurajare pentru clienții din întreaga lume.
În interiorul companiei, inițiativa noastră de transformare digitală 1LMX se va materializa în continuare și va conduce la viteză, reziliență, eficiență și competitivitate în toate operațiunile noastre.
Drept urmare, anticipăm o creștere continuă a cifrei de afaceri în 2024 și o conversie și desfășurare susținută a fluxului de numerar, în sprijinul obiectivului nostru de creștere cu o cifră medie de o singură cifră a fluxului de numerar liber pe acțiune", a spus Jim Taiclet, președinte și director executiv al Lockheed Martin.
Fluxurile de numerar și activitățile de desfășurare a capitalului în 2023
În trimestrul al patrulea din 2023, numerarul provenit din operațiuni a fost de 2,4 miliarde de dolari, iar cheltuielile de capital au fost de 704 milioane de dolari, ceea ce a dus la un flux de numerar liber de 1,7 miliarde de dolari.
Creșterea fluxului de numerar din exploatare și a fluxului de numerar liber în trimestrul al patrulea, comparativ cu aceeași perioadă din 2022, s-a datorat în principal calendarului avansurilor internaționale pentru programul PAC-3 și ciclurilor de producție și facturare cu impact asupra datoriilor contractuale, activelor contractuale și creanțelor (în principal RMS), parțial compensate de calendarul plăților în numerar pentru conturile de plătit în întreaga companie.
În 2023, numerarul provenit din operațiuni a fost de 7,9 miliarde de dolari, iar cheltuielile de capital au fost de 1,7 miliarde de dolari, rezultând un flux de numerar liber de 6,2 miliarde de dolari.
Creșterea fluxului de numerar din exploatare și a fluxului de numerar liber în 2023, comparativ cu 2022, s-a datorat în principal calendarului ciclurilor de producție și de facturare cu impact asupra creanțelor (în principal programul F-35 la Aeronautică) și a activelor contractuale (în principal programele IWSS la RMS), parțial compensate de calendarul plăților în numerar pentru conturile de plătit în întreaga companie.
Activitățile de numerar ale companiei în 2023 au inclus următoarele:
- plata unor dividende în numerar de 767 milioane de dolari și 3,1 miliarde de dolari în cursul trimestrului și al anului încheiat la 31 decembrie 2023;
- plata a 3,0 miliarde de dolari pentru răscumpărarea a 6,7 milioane de acțiuni și a 6,0 miliarde de dolari pentru răscumpărarea a 13,4 milioane de acțiuni în timpul trimestrului și anului încheiat la 31 decembrie 2023;
- primirea unor încasări nete de 2,0 miliarde de dolari dintr-o emisiune de datorie în cursul anului încheiat la 31 decembrie 2023; și
- efectuarea unei rambursări programate de 115 milioane de dolari din datoria pe termen lung în cursul anului încheiat la 31 decembrie 2023.
Compania americană Lockheed Martin operează în patru segmente de activitate organizate pe baza naturii produselor și serviciilor oferite: Aeronautică, Rachete și control al focului (MFC), Sisteme rotative și de misiune (RMS) și Spațiu.
Vânzările nete și profitul din exploatare ale segmentelor de activitate ale societății exclud vânzările între segmente, costul vânzărilor și profitul, deoarece aceste activități sunt eliminate în consolidare și nu sunt incluse în evaluarea performanței fiecărui segment de către conducere.
Profitul de exploatare pe segment de activitate include cota-parte a societății din profiturile sau pierderile obținute de entitățile în care se investește prin metoda punerii în echivalență, deoarece activitățile de exploatare ale entităților în care se investește prin metoda punerii în echivalență sunt în strânsă legătură cu operațiunile din segmentele de activitate ale societății.
Profitul operațional al segmentului de afaceri exclude ajustarea operațională FAS/CAS pentru pensii, o parte din costurile corporative care nu sunt considerate admisibile sau care nu pot fi alocate contractelor cu guvernul SUA în conformitate cu legislația aplicabilă din SUA, standarde de contabilitate a costurilor (CAS) sau a reglementărilor federale privind achizițiile (FAR) aplicabile ale guvernului SUA, precum și alte elemente care nu sunt considerate ca făcând parte din evaluarea de către conducere a performanțelor de exploatare pe segmente, cum ar fi o parte din costurile de gestionare și administrare, onorariile și soluțiile juridice, costurile de mediu, cheltuielile de remunerare pe bază de acțiuni, beneficiile pensionarilor, acțiunile semnificative de concediere, deprecierile semnificative ale activelor, câștigurile sau pierderile din cesiuni, cheltuielile de amortizare a imobilizărilor necorporale și alte activități corporative diverse.
Elementele excluse sunt incluse în elementul de reconciliere "Elemente nealocate" între profitul de exploatare din segmentele de activitate ale societății și profitul de exploatare consolidat.
Modificările vânzărilor nete și ale profitului din exploatare sunt exprimate, în general, în termeni de volum.
Modificările de volum se referă la creșteri sau scăderi ale vânzărilor sau ale profitului din exploatare care rezultă din variația nivelurilor de activitate de producție, a livrărilor sau a nivelurilor de servicii din contractele individuale.
Modificările de volum în profitul de exploatare al segmentului se bazează, de obicei, pe rata curentă de înregistrare a profitului pentru un anumit contract. În plus, comparabilitatea vânzărilor, a profitului de exploatare și a marjei de exploatare pe segmente ale societății poate fi influențată în mod favorabil sau nefavorabil de modificările ratelor de înregistrare a profitului pentru contractele societății.
Creșterile ratelor de contabilizare a profitului, denumite în mod obișnuit ajustări favorabile ale profitului, se referă de obicei la revizuiri ale costurilor totale estimate pentru îndeplinirea obligațiilor de performanță care reflectă îmbunătățirea condițiilor unui anumit contract. Dimpotrivă, condițiile unui anumit contract se pot deteriora, ceea ce duce la o creștere a costurilor totale estimate pentru îndeplinirea obligațiilor de performanță și la o reducere a ratei de înregistrare a profitului, fiind denumite de obicei ajustări nefavorabile ale profitului.
Creșterile sau reducerile ratelor de contabilizare a profitului sunt recunoscute în perioada în care sunt determinate și reflectă efectul de la începutul anului până în prezent al acestor modificări.
Ajustările nete consolidate ale ratei de contabilizare a profitului favorabile ale societății au reprezentat aproximativ 23% și 21% din profitul operațional total al segmentului în trimestrul și anul încheiat la 31 decembrie 2023 și 24% atât în trimestrul cât și în anul încheiat la 31 decembrie 2023, respectiv 24% în trimestrul și anul încheiat la 31 decembrie 2023.