Anul 2024 este unul cu multe provocări, în energie. Experții consideră că vor fi multe promisiuni populiste, fiind an electoral, cu efecte negative pe viitor.
Am putea vedea scăderea numărului de prosumatori din cauza modificărilor la programul Casa verde. Însă vin și vești bune, mai ales din punctul de vedere al energiei eoliene.
La ce să ne așteptăm în 2024 în domeniul energiei. ”Va veni cu multe elemente negative.”.
Consultat de Newsweek România, expertul în energie, Dumitru Chisăliță, a explicat ce a fost bun și rău în 2023 și ce ne așteaptă în 2024 în domeniul energiei.
”Cred că va veni cu destul de multe elemente negative. În primul rând este an electoral și, în această situație, dacă ne gândim la ceea ce s-a întâmplat în alți ani electorali, vor fi multe abordări populiste care vor necesita alți mulți ani pentru a remedia situația.
Citește și: Unde are România cele mai mari zăcăminte de gaz și cum vrea statul să le exploateze până în 2027?
Dacă ne aducem aminte ce s-a întâmplat în 2008, când am primit cu o mână, apoi ni s-a luat cu cinci mâini, în ceea ce privește prețurile la gazele naturale, din păcate există acest risc, ca în 2024, să se repete ce s-a întâmplat în ceilalți ani electorali.
Cred că vom asista la o scădere a numărului de noi prosumatori care vor apărea anual în România, dacă ne gândim la modificările care se doresc să se facă pe programul Casa Verde.
De asemenea, cred că vom asista la o creștere a fiscalității în energie ceea ce va duce la efecte nedorite în acest domeniu pe viitor.
Ar mai fi de punctat și începerea discuțiilor și, probabil, chiar a proiectelor de wind offshore. În ceea ce privește gazele naturale, probabil vom vedea anumite lucrări ce se vor desfășura în Marea Neagră”, a explicat Dumitru Chisăliță.
Dumitru Chisăliță, expert în energie, președinte Asociația Energia Inteligentă Foto: Facebook/ Dumitru Chisăliță
Cel mai important an pentru gazele naturale
Pe de altă parte, expertul este de părere că putem vorbi despre anul trecut ca fiind foarte important în ceea ce privește exploatarea gazelor naturale.
”Anul 2023 a fost un foarte important an din perspectiva gazelor naturale, cred că discutăm despre cel mai important an din ultima decadă pentru că a fost anul în care s-a luat decizia exploatării gazelor din Marea Neagră.
Un alt aspect pozitiv al anului 2023 este faptul că Transgaz a preluat exploatarea sistemului de transport din Moldova. Este o reușită a unei companii românești de stat în contextul geopolitic în care ne găsim în acest moment.
Nu în ultimul rând, aș puncta că 2023 a fost anul în care am avut cea mai mare cantitate de gaze înmagazinată în România.
Însă, deși 2023 a venit cu prețuri mai mici la gaze față de 2022, acestea rămân totuși ridicate”, a explicat Dumitru Chisăliță.
Citește și: The redevențe in România din exploatările de petrol și gaze. Cât sunt acestea în alte țări
Ce s-a întâmplat pe piața energiei electrice în 2023
Anul trecut am atins numărul maxim de prosumatori. Conform unui raport ANRE, numărul prosumatorilor racordați la rețelele de distribuție depășise 96 mii în luna septembrie, iar puterea electrică instalată era de 1.226 MW, însă se estimează că a fost depășit numărul de 100.000 de prosumatori și o putere instalată de peste 1.400 MW, cât au cele două reactoare nucleare de la Cernavodă, până la finalul anului 2023.
”În ceea ce privește energia electrică, este important de spus că am atins numărul maxim de prosumatori în România, ceea ce este un lucru pozitiv chiar dacă sunt multe alte aspecte care trebuie să fie în continuare dezvoltate în acest domeniu.
Pe de altă parte, politica, nu chiar cea mai bună, adoptată în 2021, privind protejarea consumatorilor de energie electrică și gaze natuare acum începe să-și arate elementele dăunătoare.
Un semnal negativ dat pe piața din România este dat de autorități care consideră legea facultativă, uneori o respectă, alteori nu o respectă.
Citește și: Statul n-a făcut economie. Deficitul bugetar a crescut la 3,55% la 9 luni, față de 2,98% în 2022
Este vorba de restanțele la plata compensărilor prețurilor la furnizori, urmare a plafonării prețului față de consumatori.
Legea prevede responsabilități pentru toată lumea, inclusiv pentru autorități. Ori, dacă ea a fost prost făcută, afectează bugetul de stat”, a mai spus Dumitru Chisăliță.