La ce produse creşte TVA. Cum se scumpesc acestea. Pentru ce rămâne TVA 5%

DE Florin Budescu | Actualizat: 19.09.2023 - 13:48
La ce produse creşte TVA - Foto: Facebook / Marcel Ciolacu

Guvernul a publicat în transparență decizională Legea privind măsurile fiscale. Printre altele, aceasta va mări TVA, de la 5% la 9%, pentru anumite tipuri de produse și servicii. Se schimbă de exemplu definiţia sintagmei "locuinţă", în funcţie de finisare.

SHARE

Măsura vizează stabilirea unui grad de finisare / dotare a locuințelor, prin care să se asigure că se va aplica cota redusă de TVA, la locuințele care chiar pot fi locuite de beneficiari, fără investiții suplimentare semnificative.

Depinde şi ce înseamnă, în viziunea legiuitorului, cuvântul "semnificativ".

Textul legal încearcă să prevină aplicarea neunitară a cotei reduse de TVA și incertitudinile furnizorilor, cu privire la cota de TVA corectă, prin detalierea expresă, la nivelul legii, a finisajelor / dotărilor necesare, în vederea aplicării cotei reduse.

La ce produse creşte TVA

Cota redusă de TVA, de 5%, rămâne la livrarea manualelor școlare, cărților, ziarelor și revistelor, ca şi în cazul accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, târguri, expoziții, cinematografe și evenimente culturale.

Dar este vorba despre altele decât cele scutite, conform art. 292, alin. (1), lit. m), din Codul Fiscal, adică livrarea de lemne de foc și energie termică.

TVA creşte de la 5% la 9%, pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă.

Citeşte şi: Eugen Tomac, despre "legile austerității" a lui Ciolacu: Va demola economia românească. E o haiducie

Pentru celelalte operațiuni, se va aplica cota standard de TVA. La trecerea de la aplicarea cotei de 5% la 9%, pentru livrarea de locuințe, va fi necesară și introducerea unor dispoziții tranzitorii.

Executivul vrea să treacă de la TVA 9% la TVA standard pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs.

Sunt măsuri care derivă din recomandările din raportul Băncii Mondiale, cu privire la eliminarea cotelor reduse de TVA distributive (eliminarea amânată sau etapizată) și nedistributive (adică eliminarea imediată).

Se schimbă lucrurile şi la cota redusă de TVA pentru livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă.

Citeşte şi: Fondul Monetar Internaţional analizează economia României. Va face recomandări

Alte modificări apar la declarațiile pe propria răspundere prevăzute de lege, la aplicarea cotei reduse pentru aceste operațiuni, care acum nu sunt corelate. Cabinetul Ciolacu vrea să eliminare scutirea de TVA, cu drept de deducere aplicabil operațiunilor făcute către spitalele de stat.

Crește TVA pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește 600.000 de lei, exclusiv TVA, achiziționate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu o altă persoană fizică/alte persoane fizice.

Cota redusă se aplică numai în cazul locuințelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare. Orice persoană fizică poate achiziționa, de la 1 ianuarie 2024, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuință a cărei valoare nu depășește suma de 600.000 de lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 9%.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te